ua en ru

Шуляк подякувала Естонії та Латвії, які першими визнали дії Росії в Україні геноцидом

Шуляк подякувала Естонії та Латвії, які першими визнали дії Росії в Україні геноцидом Фото: голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк (Віталій Носач, РБК-Україна)

Визнання парламентами Естонії та Латвії дій Росії в Україні геноцидом українського народу важливо не лише для нашої держави, але і для Європи та решти світу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову партії "Слуга народу" Олену Шуляк.

"Це важливо для памʼяті десятків тисяч загиблих. Це важливо для тих, кого згвалтували і катували. Це важливо для тих, чиї домівки зруйновано. Важливо для сотні тисяч людей, хто сьогодні в Маріуполі змушений ховатися від бомб у підвалах, плекаючи останню надію на те, що російські війська якимось дивом згадають про людяність та нададуть можливість евакуюватися гуманітарними коридорами", - сказала вона.

За словами Шуляк, Росія сьогодні виймає з шухляд минулого століття і повертає до реальності найбільш нелюдські, антигуманні практики, які вже давно засуджені на всіх рівнях і в усіх країнах. Мова йде про прагнення знищити, стерти з лиця землі цілий народ. Саме так, як це було під час Голодомору, саме так, як це було під час Голокосту.

"Ганебна, страшна, нелюдська практика геноциду повинна бути назавжди стерта з життя світу. Найменші натяки і прояви на неї повинні бути засуджені і покарані до того, як перетворяться на катастрофу", - наголосила вона.

Шуляк переконана: світовий порядок ХХІ століття не повинен містити самої можливості геноциду. Це - висока і велика місія для всіх людей доброї волі на нашій планеті. І Естонія сьогодні зробила перший крок до того, щоб цю місію виконати, зауважила Олена Шуляк.

Символічно, що першим це питання розглядає вищий законодавчий орган саме Естонії. Адже саме вони першими, ще у далекому 1993 році, визнали влаштований Сталінською Росією голодомор геноцидом українського народу.

"Ми знаємо Естонію як країну нульової толерантності до будь-якого тоталітаризму, диктатури, геноциду та інших проявів нелюдської антигуманної політики. І сьогодні вони першими розглянули питання про визнання геноциду, який вчинила та сама Росія на території України - але вже у ХХІ столітті", - додала вона.

Також Шуляк подякувала Латвійському парламенту, який одностайно визнав, що Росія здійснює геноцид проти українського народу.