ua en ru

Штайнмайер виступив за переговори між ЄС і Євразійським союзом

Штайнмайер виступив за переговори між ЄС і Євразійським союзом Джерело фото:flickr.com/Heinrich-Böll-Stiftung
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер виступив за проведення переговорів між ЄС і Євразійським союзом.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер виступив за проведення переговорів між ЄС і Євразійським союзом. Про це він заявив в інтерв'ю газеті Welt am Sonntag.

На питання журналістів про актуальні можливості вплинути на Росію міністр відповів, що, можливо, потрібно шукати нові підходи для зниження напруженості у відносинах між Євросоюзом і Росією.

"Це необов'язково має бути колишньою стратегією політичного тиску при одночасній готовності до переговорів. Але якщо згадати, як нервово відреагувала Росія на угоду про вільну торгівлю між Україною та ЄС, а також як нервово ЄС відреагував на проект Євразійського союзу, то, може, виправити ситуацію допоможе початок контактів між представниками ЄС та Євразійського союзу. Зустріч обох організацій на рівноправній основі може стати внеском у пом'якшення відносин. Ця ідея була тепло зустрінута під час мого недавнього візиту в Казахстан президентом Назарбаєвим", - сказав Штайнмаєр.

Він зазначив, що з-за конфлікту на Україні блокуються нормальна робота Ради Безпеки ООН та інститути колективної безпеки, в роботі яких зараз є гостра необхідність.

На питання про посилення санкцій проти Росії Штайнмайер відповів, що "зараз не той момент".

"Однак буде обговорюватися список східно-українських сепаратистів, яким будуть обмежені доступ до засобів і свобода пересування. А що стосується Росії, економічний тиск вже значно меншою мірою це стосується санкцій, більшою - втечі капіталу, інвестиційної незахищеності, девальвації національної валюти і зниження цін на нафту. Однак ми бачимо також російські винищувачі біля кордонів НАТО, російські військові кораблі біля берегів Австралії. Ця демонстрація сили показує, що Росія все ще рухається в неправильному напрямку", - підкреслив міністр.

Штайнмайеру також поставили питання про наявність у Путіна амбіцій щодо відновлення Радянського Союзу. На думку міністра, російський президент просто хоче, щоб Росія трималася в одному ряду з іншими могутніми державами.

Нагадаємо, 18 листопада Штайнмайер планує відвідати Київ і Москву.