ua en ru

У штаб-квартирі уряду Косово сталася пожежа

У штаб-квартирі уряду Косово сталася пожежа Фото: у штаб-квартирі уряду Косово сталася пожежа

Мітингувальники підпалили будівлю уряду Косово

У штаб-квартирі уряду Косово сталася пожежа, в результаті того як мітингувальники закидали будівлю пляшками із запальною сумішшю. Про це повідомляє Reuters.

Наголошується, що учасники акції протесту виступали проти угоди влади частково визнаної держави з Сербією. Пожежні швидко загасили полум'я, оскільки поліцейські відтіснили від будівлі уряду кілька тисяч демонстрантів.

Крім того, мітингувальники виступали проти розширення прав сербів, можливості їх фінансування з Белграда.

Відзначимо, в середині грудня опозиційні депутати розпорошили газ у парламенті Косово, намагаючись тим самим змусити уряд відмовитися від угоди з Сербією і Чорногорією. У разі якщо уряд Косово відмовиться скасувати угоди з Сербією, опозиція має намір провести референдум або вимагати проведення нових виборів.

"Відповідно до конституції Сербії, територія Косово є частиною країни і входить до її складу як Автономний край Косово і Метохія, однак фактично Косово владою Сербії не контролюється", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, незалежність Косово від Сербії була проголошена в 2008 році. На початку 2016 року Єврокомісія подала до Ради ЄС "законодавчу пропозицію про регулювання 539/2001". Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер рекомендував Європейському союзу (ЄС) запропонувати безвізове сполучення трьом країнам - Україні, Грузії і Косово.