ua en ru

Штаб кандидата в нардепи по округу №60 представив докази фальсифікації виборів

Штаб кандидата в народні депутати Олександра Риженкова по одномандатному виборчому округу №60 в Донецькій області представив докази фальсифікації результатів голосування.

Штаб кандидата в народні депутати Олександра Риженкова по одномандатному виборчому округу №60 в Донецькій області представив докази фальсифікації результатів голосування. Про це йдеться у повідомленні громадської організації "Соціологічне бюро "Чесний вибір".

"Юристи штабу зіставили дані протоколів дільничних виборчих комісій та протоколу окружної виборчої комісії. Різниця між даними суперечить здоровому глузду і дозволяє переконатися в підміні результатів виборів", - зазначає Риженков.

Так, згідно з повідомленням, відповідно до інформації, вказаної на стор 3 протоколу окружної виборчої комісії про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі №60 від 31.10.2014 (протокол ОВК) на ділянці №140137, кількість виборців, які отримали бюлетені для голосування в одномандатному виборчому окрузі, склало 1324. Однак, згідно примірника протоколу дільничної виборчої комісії №140137 про підрахунок голосів на виборчій дільниці, отриманого після завершення підсумкового засідання цієї комісії, кількість виборців, які отримали бюлетені для голосування в одномандатному виборчому окрузі, склала 324.

І такі розбіжності юристи знайшли ще з 7 ділянок.

Крім того, за даними штабу, згідно інформації, зазначеної на 11 стор. протоколу ОВК, на дільниці №140137 за кандидата в народні депутати Риженкова А.Н. проголосував 1 виборець, а за Лубенця Д.В. - 1170. Однак, згідно примірника протоколу дільничної виборчої комісії №140137 про підрахунок голосів на виборчій дільниці, отриманого після завершення підсумкового засідання цієї комісії, за кандидата в народні депутати Риженкова А.Н. проголосував 101 виборець, а за Лубенця Д.В. - 70.
І такі розбіжності юристи знайшли ще по 6 дільницях.

Крім того, за повідомленням штабу, відповідно до частини третьої статті 96 закону "Про вибори народних депутатів України" (закон), протокол про підсумки голосування в одномандатному окрузі складається ОВК у кількості примірників, на три більшій, ніж кількість осіб, які входять до її складу. В такому ж обсязі складається протокол з позначкою "Уточнений". Оскільки ОВК одномандатного виборчого округу №60 налічує 18 членів комісії, зазначений протокол повинен бути складений у 21 примірнику. Проте, як вбачається з інформації, вказаної на стор.18 даного протоколу, він був складений всього у двох примірниках.

Також, за даними юристів Риженкова, відповідно до частини п'ятої статті 96 Закону, протокол про підсумки голосування в одномандатному окрузі підписується головою, заступником голови, секретарем та іншими членами окружної виборчої комісії, присутніх на засіданні виборчої комісії. У разі відсутності у протоколі підпису члена окружної виборчої комісії біля його прізвища зазначається причина відсутності підпису. Як вбачається з стор.18, протоколу, на засіданні ОВК 31.10.2014 були присутні всі 18 членів комісії. Однак, всупереч вимогам закону, даний протокол був підписаний лише 11 членами ОВК з 18, підписи решти 7 членів комісії відсутні, в т. ч. секретаря ОВК. Причина відсутності підписів не вказана.

Крім того, за даними юристів Риженкова, перший примірник протоколу не підписаний ніким із кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій, що само по собі не є порушенням, але свідчить про непрозорість роботи ОВК ОВО №60.