ua en ru

Шотландія може ввійти в єврозону в разі відділення від Великобританії

Шотландія може увійти до складу єврозони в разі отримання незалежності від Великобританії. Таку заяву сьогодні зробив перший міністр країни Алекс Салмонд, передає Reuters.
Представник шотландського уряду розкритикував рішення прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона, який відмовився підписувати договір про створення Бюджетно-податкового союзу. Салмонд назвав цей крок ізоляціонізмом і "безвідповідальним позуванням", додавши, що глава британського уряду "прийняв рішення, яке може поставити під питання зайнятість десятків тисяч людей".
Відзначимо, що на тлі відмови Кемерона від вступу в Бюджетно-податковий союз істотно зросла вірогідність, що Салмонду вдасться провести референдум про відділенні Шотландії від Сполученого королівства, що входить в програму очолюваної ним Шотландської національної партії. В той же час, за словами міністра, у разі отримання незалежності шотландською валютою на час залишиться британський фунт стерлінгів. Вступ у єврозону розглядається як довгострокова перспектива.