ua en ru

В Шотландії відбулася багатотисячна хода на підтримку незалежності

В Шотландії відбулася багатотисячна хода на підтримку незалежності Фото: хода за незалежність Шотландії (Herald Scotland)

Загалом акція пройшла мирно

В шотландському місті Единбург в суботу, 6 жовтня, відбулася багатотисячна хода на підтримку незалежності Шотландії. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Herald Scotland.

Як повідомили організатори, у ході взяли участь 100 тисяч людей, що робить її найбільшим заходом на підтримку незалежності Шотландії. Однак поліція наводить інші дані щодо кількості учасників - 20 тисяч.

Зазначається, що хода розпочалася під Единбурзьким замком і завершилася в парку біля парламенту Шотландії. Учасники акції розмахували прапорами Шотландії, слухали виступи політиків і музикантів.

"Я вірю у шотландську незалежність і вірю, що сьогоднішня демонстрація є візуальною демонстрацією того, що нашій країні потрібна незалежність" - сказала одна з учасниць акції.

Крім того, на шляху учасників ходи зустрілася і група людей, які протестували з протилежними гаслами. Зокрема, вони вигукували, що горді бути і британцями, і шотландцями одночасно.

Підкреслюється, що загалом акція проходила мирно. Поліція затримала лише одну людину за незначне правопорушення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Шотландія може захотіти незалежності у разі виходу Великобританії з Європейського союзу. Якщо Британія вийде з ЄС, 47% шотландців проголосують за незалежність на наступному референдумі.
Раніше повідомлялося, що у Барселоні в понеділок, 1 жовтня, пройшли масові акції протесту в річницю референдуму про незалежність Каталонії, які до вечора переросли у заворушення.