ua en ru

Шотландія проголосує за незалежність у разі виходу Британії з ЄС, - опитування

Шотландія проголосує за незалежність у разі виходу Британії з ЄС, - опитування Ілюстративне фото (gov.uk)

Якщо Британія вийде з ЄС, 47% шотландці проголосують за незалежність на наступному референдумі

Шотландія може захотіти незалежності у разі виходу Великобританії з Європейського союзу. Про це свідчить опитування громадської думки від Deltapoll, передає Reuters.

Як відомо, Шотландія проголосувала проти незалежності в 2014 році, однак референдум про вихід Великобританії з Євросоюзу відновив дебати про довгострокове майбутнє країни, як одного з чотирьох складових Великобританії поряд з Англією, Уельсом і Північною Ірландією. У 2016 році більшість шотландців проголосували за збереження у складі ЄС, тоді як Великобританія в цілому проголосувала за вихід з блоку. Зазначимо, що Британія повинна покинути ЄС 29 березня 2019 року.

Опитування показало, що, якщо британці вийдуть з Євросоюзу, 47% шотландці проголосують за незалежність на наступному референдум про майбутнє Шотландії. У той же час 43% проголосують проти, тоді як 10% ще не визначилися. За даними опитування, якщо Великобританія залишиться у складі ЄС, а Шотландія проведе референдум про незалежність, результат буде протилежним: 43% підтримають незалежність Шотландії, тоді як 47% проголосують проти.

В опросе приняла участие одна тысяча человек.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Шотландії відновили дебати про незалежності від Великобританії.