ua en ru

Шлапак пропонує скористатися методами Клименко для реформ у фінансовому секторі, - експерт

Міністр фінансів України Олександр Шлапак пропонує використовувати ідеї екс-глави Міндоходів Олександра Клименка для реформ в українському фінансовому секторі, вважає економічний експерт Олександр Охріменко у своєму блозі на сайті Gazeta.ua.

Як повідомляє експерт, нинішній глава Мінфіну пропонує введення загального декларування доходів, яке передбачає разову процедуру безоплатної податкової амністії, після чого передбачається ввести загальне декларування доходів фізосіб і надати право фіскальним органам нараховувати податки непрямим методом, що є ідеєю Клименко.

В уряді вважають, що заходи дозволять збільшити надходження в бюджет і дадуть поштовх для розвитку бізнесу.

Експерт нагадує, що ще на початку 2013 р. Клименко запропонував аналогічну реформу системи оподаткування доходів фізосіб, що тепер повторив Шлапак. Але зараз виявляється, що ця реформа цілком у дусі євроінтеграції України.

"Досить-таки дивні метаморфози показує чинна влада. Так, чого доброго, вони Олександру Клименку незабаром запропонують очолити Державну фіскальну службу України", - пише Охріменко.

Суть реформи, озвученої Шлапаком з подачі Клименко, полягає в наступному. У першому півріччі 2015 р., всі українці будуть зобов'язані подати до ГФС, так звану "нульову" декларацію про доходи. Це буде розширена декларація про доходи, де крім традиційних доходів українців у вигляді заробітної плати, потрібно буде обов'язково вказати все рухоме і нерухоме майно, яким володіє українець. При цьому обов'язково у декларації повинні бути зазначені всі квартири, будинки, ділянки, якими володіє українець на 1 січня 2015 р. з обов'язковим зазначенням їх оцінної вартості. Крім того, у декларації вказують суми всіх депозитів, якими володіє фізособа у всіх банках, а також кредитних спілках. Плюс всі цінні папери, якими володіє фізична особа. І навіть рухоме майно, в тому числі яхти, літаки, і звичайно легкові автомобілі. Все це потрібно для первинної оцінки майнового стану фізособи. Тому ця декларація називається "нульовий". Не потрібно буде платити додаткових податків, а достатньо лише вказати, чим і в якій вартісному вираженні володіє та або інша особа в Україні. Але, це тільки початок.

За підсумками вже 2015 р., а отже в першій половині 2016 р., українці будуть зобов'язані знову подавати декларацію про доходи в ГФС, і тут вже працівники фіскальної служби будуть порівнювати доходи і витрати. Якщо за 2015 р. фізособа купить рухоме або нерухоме майно, то це все має бути зафіксовано в декларації потрібно буде дати пояснення, за рахунок яких коштів відбулося придбання. Такими джерелами доходів можуть бути заробітна плата, депозити, які раніше були у банках чи продаж раніше купленого рухомого або нерухомого майна. Іншими словами, якщо людина, отримуючи заробітну плату в "конверті", купує квартиру, то у нього можуть виникнути проблеми, оскільки йому буде складно пояснити, де він взяв гроші на цю покупку, якщо він нічого іншого не продавав за цей же період. Якщо працівники фіскальної служби помітять, що сума витрат фізособи перевищує суму доходу, то на цю різницю, вони будуть мати право нарахувати податок, зараз у розмірі 15-17%, а в майбутньому 20-25%. За задумом Олександра Шлапака, це має збільшити надходження в бюджет і дати поштовх розвитку бізнесу".

На думку Охріменка, така реформа - це багато в чому, дійсно, європейський метод збору податків. У США і ЄС вже давно діє цей метод, коли податкова порівнює по всім жителям країни, і доходи, і витрати, і нараховує додаткові податки. І тут же експерт висловлює думку: якщо цю ідея з оподаткуванням доходів фізосіб раніше запропонувала "злочинна влада", то виходить, що вона була проєвропейської? Або ж, на думку Охріменка, можливо, чинне проєвропейський уряд, теж "злочинна влада"? У будь-якому випадку, робить висновок експерт, економічна реформа Клименко-Шлапака змусить українців задуматися, як тепер декларувати свої доходи і витрати.