ua en ru

Шкіль назвав головним "досягненням" Кучми просування Януковича

Від нас усіх залежатиме, де врешті опиниться Кучма: над Україною, чи на лаві підсудних. Таку думку висловив народний депутат VI скликання Андрій Шкіль.

"Абсудність і неприпустимісь ситуації полягає у тому, що саме зараз, коли суспільство вимагає негайних і докорінних змін саме тих правил, які встановлював особисто Кучма, чомусь власне його нинішня влада витягає із колоди, що пішла у "відбій". І чомусь від імені Президента України Порошенка Кучма сідає за круглий стіл у Донецьку в якості перемовника, поруч із колишнім главою своєї адміністрації", - розмірковує Шкіль.

Політик нагадує, що саме при Кучмі з'явились та укорінились поняття "олігархічних кланів", "адмінресурсу", "темників" та "дерибану". За словами Шкіля, саме при правлінні Кучми мав місце чиновницький розгул, утиски демократії, свободи слова, тоді голова ЦВК Сергій Ківалов підрахував голоси на користь Януковича. "Саме Кучма, виступаючи в ролі переговорника, пролобіював у 2004-му прийняття політреформи, яке й поклало початок перманентному перекроюванню Конституції", - підкреслив політик.

"Але головне "досягнення" Кучми (і для країни, і для Донбасу) - це просування соціальним ліфтом нагору Віктора Януковича. Саме наслідки від появи цієї кучмівської креатури Україна розгрібає і донині, - наголошує Шкіль, - До слова, перемовини виявилися для влади безуспішними, але поклали початок у відбілюванні Кучми і Медведчука. Така помилка може коштувати занадто дорого, як дорого коштувала нам помилка Ющенка з витяганням із небуття Януковича".

Шкіль упевнений, що суспільство не може залишатися терпимим до злочинів минулого.