ua en ru

Шевченківський райсуд оприлюднить своє рішення на скаргу щодо затримання А.Макаренка 27 вересня

Шевченківський райсуд Києва оприлюднить своє рішення на скаргу захисника колишнього голови Держмитслужби Анатолія Макаренка у понеділок, 27 вересня. Про це журналістам по завершенні судового засідання у Шевченківському райсуді Києва заявив адвокат А.Макаренка Юрій Сухов, передає кореспондент РБК-Україна.

Ю.Сухов заявив, що суд взяв до розгляду скаргу, в якій оскаржується затримання А.Макаренка. Також суддя заявив, що рішення по цій скарзі буде 27 вересня.
Також Ю.Сухов додав, що термін утримання під вартою А.Макаренка за рішенням Печерського районного суду спливає 10 жовтня, після чого йому має бути висунуто обвинувачення або продовжено утримання під вартою в рамках досудового слідства.
Нагадаємо, 13 вересня, за даними джерела "Дзеркало тижня", слідчі СБУ передадуть до суду справу колишнього першого заступника голови НАК "Нафтогаз" Ігоря Діденка та колишнього голови Держмитслужби України Анатолія Макаренка до кінця вересня.
Крім того, джерела видання вказують на те, що слідчі мають намір перекваліфіковувати статті Кримінального кодексу, за якими звинувачуються колишні чиновники.
Так, І.Діденку стаття 191КК (привласнення, розтрата майна або оволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) може бути замінена на 365-у статтю (перевищення влади або службових повноважень).
А А.Макаренку 191 стаття може бути замінена на 367 (халатність).
За даними видання, слідчі СБУ опитали всіх свідків і підозрюваних у справах колишніх чиновників вже по декілька разів. Як повідомляють джерела газети, жодних нових даних, що свідчать про обтяжливі обставини для А.Макаренка та І.Діденка, поки не виявлено.
Коли саме почнеться суд проти них значною мірою залежатиме від того, як швидко обвинувачені і їх адвокати ознайомляться з матеріалами кримінальної справи.
Міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма 8 червня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф в товарній формі у розмірі 1,1 млрд куб. м газу. Крім того, суд зобов'язав "Нафтогаз" заплатити RosUkrEnergo 197 млн дол. за порушення контракту.
Нагадаємо також, що на початку червня СБУ порушила справу за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.
У даній справі звинувачення були висунуті колишньому першому заступникові голови НАК Ігорю Діденку, екс-главі Держмитслужби Анатолію Макаренку і колишньому заступникові начальника Енергетичної регіональної митниці Тарасу Шепітьку.