ua en ru

"Схеми Клименко": кого затримали і кого відпустили в рамках гучної справи

"Схеми Клименко": кого затримали і кого відпустили в рамках гучної справи Фото: правоохоронці взялися за фігурантів "схем Клименко" (yatsenyuk.org.ua)

"Схеми Клименко" діяли при режимі Януковича

Масові затримання у справі по "схемах Клименко" відбулися 24 травня. В результаті проведеної спецоперації в суди були доставлені 26 осіб, більшості з них вже вибраний запобіжний захід. Подробиці - в матеріалі РБК-Україна.

За підозрою в участі в організації схем ухилення від податків часів колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка затримано 26 екс-податківців. Рейд із затримання колишніх податківців проводили у 15 областях України спільними зусиллями Генеральної прокуратури та Національної поліції.

Підозрюваних у "схемах Клименко"доставляли вертольотами в аеропорт "Жуляни". Розглядом клопотань ГПУ про запобіжні заходи займається Печерський суд міста Києва. Частина затриманих була заарештована з правом внесення застави, частина - вийшла під особисте зобов'язання.

Відзначимо, хоча генпрокурор Юрій Луценко повідомляв про 26 затриманих підозрюваних, на сьогоднішній день відомі імена 23 з них.

  1. Антипов Олександр - екс-начальник ГУ Міндоходів в Луганській області. Суд зобов'язав носити електронний браслет, здати закордонного паспорта та внести заставу 15 млн гривень.
  2. Башук Віктор - екс-начальник ДПІ у Шевченківському районі р. Києва ГУ Міндоходів р. в Києві. Запобіжний захід - особисте зобов'язання.
  3. Бондаренко Ігор - екс-начальник ДПІ у Святошинському районі р. Києва.
  4. Гулка Ольга - начальник ДПІ в Артемівському районі м. Луганська Луганської області ДПС. Запобіжний захід - утримання під вартою з правом внесення застави 7 млн гривень.
  5. Денисюк Станіслав - екс-голова ДПА у Харківській області. Запобіжний захід - утримання під вартою з можливістю внесення застави 100 млн 320 тис. гривень.
  6. Драгунів Андрій - екс-начальник ДПІ у Печерському районі р. Києва ДПС.
  7. Дубель Володимир - екс-начальник Ленінської ВОГНІ р. в Луганську ГУ Міндоходів в Луганській області.
  8. Задорожній Володимир - екс-голова ДПС у Полтавській області. Суд зобов'язав носити електронний браслет і призначив заставу 12 млн гривень.
  9. Козак Геннадій - колишній заступник голови ДПС у Дніпропетровській області.
  10. Корсун Ольга - екс-начальник ДПІ у Кіровському районі м. Дніпра.
  11. Кравченко Юрій - екс-начальник ДПІ у Дарницькому районі р. Києва ДПС. Запобіжний захід - утримання під вартою з правом внести заставу 1 млн гривень.
  12. Андрій Криволапов - екс-начальник Харківської ОДПІ Харківської області ДПС. Звільнений на особисте зобов'язання.
  13. Лизун Богдан - екс-начальник ДПІ у р. Полтава Полтавської області ДПС.
  14. Липинський Андрій - екс-начальник Дніпропетровської МДПІ. Запобіжний захід - утримання під вартою з можливістю внесення застави на суму 1 млн гривень. Інкримінований збиток - 1 млрд гривень.
  15. Лукін Олександр - колишній заступник голови ДПА у Полтавській області.
  16. Маслова Тетяна - екс-заступник начальника ГУ Міндоходів в Харківській області. У задоволенні клопотання ГПУ про запобіжний захід відмовлено, призначений заставу 1 млн гривень, також суд зобов'язав Маслову сповіщати суд і органи слідства про зміну місця свого перебування.
  17. Мостіпан Юрій - екс-начальник ДПІ у Святошинському районі р. Києва ДПС. Суд зобов'язав Мостіпана носити електронний браслет і призначив заставу 1 млн гривень.
  18. Роздайбіда Андрій - екс-начальник ГУ Міндоходів в Харківській області.
  19. Фролова (Василенко) Ольга - екс-начальник ДПІ у Приморському районі р. Одеса ГУ Міндоходів в Одеській області. Запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави 3 млн гривень.
  20. Костянтин Циркун - екс-глава ДПС в АРК. Запобіжний захід - особисте зобов'язання
  21. Шинкаренко Сергій - екс-глава ДПІ у Дніпропетровській області. Запобіжний захід - утримання під вартою до 22 липня з можливістю внесення застави 100 млн гривень.
  22. Шуба Ігор - екс-начальнику ДПІ у Приморському районі р. Одеса ГУ Міндоходів в Одеській області. Оголошено підозру.
  23. Ярошенко Олексій - екс-начальник ДПІ у Подільському районі р. Києва.

Нагадаємо, головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що злочинна організація, до причетності до якої звинувачують затриманих за схемами Клименко", діяла у період 2011-2014 років, і була організована колишнім вищим керівництвом країни часів Януковича. За підрахунками військового прокурора державі завдано збитків у розмірі 96 млрд гривень.

У свою чергу радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк розповів, що спецоперація з виявлення та затримання екс-податківців, причетних досхемами Клименко" тривала кілька місяців.