ua en ru

До схем про корупцію в Держміграції можуть бути причетні суди, - НАБУ

До схем про корупцію в Держміграції можуть бути причетні суди, - НАБУ Фото: Національне антикорупційне бюро (U. S. Embassy Kyiv Ukraine)

До схем щодо незаконного отримання громадянства України можуть бути причетні суди та правоохоронні органи

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) продовжує розслідування можливих корупційних схем у Державній міграційній службі. Про це повідомив заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Володимир Кривенко, передає "Украинформ".

"НАБУ продовжує розслідувати, але враховуючи, що нашого детектива розкрили, ми робимо це слідчим шляхом", - сказав Кривенко.

Кривенко вважає, що до схем щодо незаконного отримання громадянства України можуть бути причетні представники судів і правоохоронних органів.

Зазначено, що спільна слідча група детективів і прокурорів прийшла до висновку, що іноземці часто отримують українське громадянство на підставі судових рішень. Крім того, справи супроводжує один і той же адвокат.

Він розповів, що САП аналізує базу з 50 тис. громадян, які отримали за останні роки громадянство.

Нагадаємо, 26 вересня в Службу безпеки України (СБУ) за власною ініціативою звернулася перший заступник голови ДМС України Діна Пімахова із заявою про вчинення відносно неї злочину - провокації підкупу. 1 грудня Генеральна прокуратура звинуватила НАБУ в штучному створенні ситуацій для викриття хабарників.

Крім того, наприкінці листопада повідомлялося, що агента Національного антикорупційного бюро Юрія Боярського, якого затримали у справі про корупцію в Державній міграційній службі, могли викрити ще в жовтні.

Зазначено, що 27 серпня він провів неформальну зустріч з першим заступником голови ДМС Діною Пимаховой, на якій радився з приводу отримання іноземцем паспорта України. Чиновниця, за версією НАБУ, запропонувала для цього "оформити" іноземцю родичів в Україні шляхом фальсифікації тестів ДНК, щоб отримати відповідне рішення суду. Вона назвала суму, яку могла обійтися дана процедура, а також передала список необхідних документів.