ua en ru

Схема купівлі "Укртелекому" для перепродажу покликана зменшити вартість компанії, - експерт

У практиці купівлі для перепродажу немає нічого поганого, якби не припущення, що у даному разі схема купівлі "Укртелекому" покликана зменшити вартість компанії, яка могла б бути дещо іншою у разі проведення конкурсу із багатьма учасниками. Таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін, передає ВВС.

"Насправді, компанія Epic (подала заявку на покупку "Укртелекому"), наскільки мені відомо, і не приховує планів перепродати "Укртелеком" після того, як вони проведуть реструктуризацію, покращать фінансові показники компанії. Це дійсно не є стратегічний інвестор, який планує професійно займатися зв'язком. В цьому, в принципі, нічого страшного немає, коли є посередники, якісь інвестиційні компанії", - каже експерт.

За його словами, особливості продажу саме цієї компанії цього разу були такими, що потенційних стратегічних інвесторів, тобто, телекомунікаційні компанії, було якось відсунуто від конкуренції. "Тобто в самому факті перепродажу немає нічого поганого, але погано, якщо від самого початку була можливість того, щоб держава отримала максимальну ціну, але, схоже на те, що цієї максимальної ціни вона так і не отримала", зазначив експерт.

Водночас він нагадує, що за роки невдалої приватизації привабливість "Укртелекому" дуже потьмяніла, а сам ринок зв'язку в Україні є досить ризикованим. А тому наявність лише одного претендента на одне із останніх стратегічних українських підприємств, які все ще належать державі, не можна пояснювати лише якоюсь "змовою".

І.Газізулін також вважає маловірогідним сценарій, коли і цей єдиний покупець відмовиться від покупки, дізнавшись про незалежну оцінку вартості, яка, до того ж, навряд чи набагато відрізнятиметься від оцінки, зробленої ФДМУ та інвестором.