ua en ru

Щурик: на ОПЗ претендують серйозні компанії

Перший заступник директора Одеського припортового заводу (ОПЗ) Микола Щурик дав характеристику основних претендентів на придбання підприємства. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Так, серед претендентів виявилася компанія YaraInternational - один з найбільших в світі постачальників мінеральних добрив. За даними Щурикова, уряду Норвегії належать 36,2% акцій, інституційним інвесторам - 30,34%.

Крім того, він назвав американську корпорацію "IBE Trade CORP штаб-квартирою в Нью-Йорку і представництвах в Будапешті, Москві, Києві, Одесі і Ужгороді.

"Має виробничі потужності в Росії та Україні. Розподіл компанії охоплює Північну і Південну Америку, Європу, Азію і Африку. За даними Міжнародної асоціації виробників добрив і Fertecon, IBE TradeCorp контролює близько 12% ринку аміаку, 6% аміачної селітри і 3% ринку сечовини. Крім того, IBE Trade Corp тримає приблизно 20% ринку продажів NPK в Китай", - додав Щурик.

Також він згадав компанію Koch Fertilizers - один з найбільших в світі виробників і продавців добрив.

"Компанія володіє або має інтереси в заводах з виробництва добрив в США, Канаді та Тринідад і Тобаго. Її дистриб'юторська мережа охоплює США, Канаду, Мексику, Бразилію, Австралію, Францію і Великобританію", - розповів Щурик.

Крім того, у переліку Щурикова є CF Industries - світовий лідер у виробництві азотних добрив і CIECH SA, яка є одним з лідерів на європейському ринку хімічної промисловості.

На переконання Щурикова, такі серйозні компанії мають серйозні наміри.

Голова ФДМ Ігор Білоус в інтерв'ю українським ЗМІ сказав, що Верховна Рада в лютому прийме закон, який розблокує приватизації державних активів.

"Якщо ми зараз проголосуємо, то вже в квітні можна почати продаж ОПЗ. 45 днів знадобиться на проведення аукціону і ще місяць - на закриття угоди. Тобто до кінця півріччя ми можемо отримати гроші. Це реально", - стверджує він.

Микола Щурик сподівається на "велику приватизацію", хоча в реальність і терміни цього сценарію він насилу вірить.

На думку першого заступника директора ОПЗ, у законодавстві потрібно обов'язково прописати гарантії публічності та прозорості конкурсу, економічні гарантії (обов'язок інвестувати в підприємство; зберегти його профіль, збільшити виробництво) і соціальні гарантії: (кількість працівників, рівень оплати праці).

"Заводи повинні працювати і розвиватися, а не різати на металобрухт, як вже неодноразово бувало", - упевнений Щурик.

Председатель Фонда госимущества Игорь Билоус уверяет, что «Верховная Рада в феврале примет закон, который разблокирует п...

Опубликовано Shchurikov Mykola 8 февраля 2016 г.