ua en ru

Шахтарі вимагають присутності керівництва країни на з'їзді 21 квітня

Організатори 3-го об'єднаного з'їзду шахтарів України, який відбудеться 21 квітня в Києві, сподіваються на присутність запрошених вищих посадових осіб країни: Президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, міністрів. Про це повідомив заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Валерій Мамченко.

Як повідомили організатори, на з'їзді планують взяти участь понад 700 делегатів від усіх вугільних підприємств країни. Планується, що в підтримку вимог з'їзду шахтарі в цей день проведуть на своїх підприємствах мітинги, пікети, акції протесту.

"Ми сподіваємося, що керівники країни будуть на з'їзді і дадуть відповідь шахтарям, як далі влада бачить ситуацію з розвитком не тільки вугільної галузі, але і всього промислового та енергетичного комплексу України", - зазначив Мамченко.

"Але якщо ми побачимо, що влада ігнорує шахтарів, весь промисловий комплекс, тоді 22 квітня, на наступний день, ми маємо намір пікетувати Адміністрацію Президента з вимогою зустрітися і провести серйозну розмову з Порошенком. І ось тоді в Київ в підтримку сотень делегатів з'їзду під'їдуть шахтарі з регіонів", - пояснив план дії гірників в ці дні Мамченко.

Шахтарі впевнені, що на їх форум повинні прийти вищі посадові особи країни. "Ми розраховуємо, що на з'їзді, крім лідерів наших профспілок, також виступить і міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин", - додав лідер ППВП. Головна вимога, яку висувають шахтарі, це затвердження енергетичного балансу країни та встановлення справедливої ринкової ціни на вугілля.

"Сьогодні підприємства вугільної галузі фінансово не збалансовані, їх витрати перевищують доходи. Це пов'язано з ціною вугілля, яка як мінімум на 30% нижче тієї, по якій ми вугілля імпортуємо, - нагадав Мамченко.

За його словами, після визначення обсягу необхідного країні вугілля підприємства зможуть визначити таку ціну на вугілля, при якій енергетика та металургія будуть збалансовані.

"Якщо ж виявиться, що ця ціна не задовольняє вугільні підприємства, оскільки витрати вище, то необхідні будуть галузеві дотації від держави. Так роблять у всіх країнах світу, де добувна галузь відноситься до базових", - запевняють у профспілці працівників вугільної промисловості України.

Як вже повідомлялося, 3 об'єднаний з'їзд шахтарів України розпочне свою роботу о 10.00 21 квітня в Міжнародному центрі культури і мистецтв (колишньому Жовтневому палаці). У роботі з'їзду заплановано участь і виступ лідерів всеукраїнських профспілок енергетиків-атомників, газовиків, металургів.

Шахтарі вже проводили дві хвилі протестних акцій: у січні вони пікетували Кабінет міністрів, а в березні - Верховну Раду. У березні у Львівській, Волинській, Донецькій та Луганській областях також пройшли стихійні страйки і мітинги гірників, які супроводжувалися перекриттям автодоріг.