ua en ru

Шахов: для підвищення зарплат вчителям можна позбавити премій керівництво держмонополій

Шахов: для підвищення зарплат вчителям можна позбавити премій керівництво держмонополій Фото: Сергій Шахов (facebook.com, sergey shakhov)

Шахов закликав знайти ресурси для підвищення зарплати всім працівникам освіти

Влада повинна знайти ресурси для підвищення зарплати всім працівникам освіти, як того вимагає закон. Про це заявив народний депутат від партії "Наш край" Сергій Шахов, передає прес-служба політсили.

Він нагадав, що згідно з законом України "Про освіту" середня зарплата вчителів до 2020 року має зрости до 11 тис. грн.

"Закон "Про освіту" передбачає, що зарплата вчителів буде збільшуватись співвідносно до змін прожиткового мінімуму та інших соціальних показників. До 2020 року зарплата по освітній сфері повинна становити 11 тис. гривень в місяць, що відзначають і профспілки. Закликаємо владу виконати вимоги закону і знайти кошти на зарплати освітянам", – озвучив позицію партії Шахов.

Народний депутат вважає безпідставними заяви влади про відсутність у бюджеті "зайвих" грошей на зростання зарплат освітянам.

"Міністр освіти Лілія Гриневич каже, що Україна не повинна виплачувати борги по зовнішніх боргах, тому у держави немає 110 млрд гривень на підвищення зарплат вчителям, як того вимагає закон. Це лукава позиція. Адже керівникам державних компаній-монополістів, наприклад, керівництву "Нафтогазу", виплачують премії на мільярди гривень. Так звані реформатори цинічно "забули" потреби рядових працівників", – сказав Шахов.

Також депутат від "Нашого краю" нагадав про жалюгідний стан іншої категорії педагогів – викладачів вищих навчальних закладів.

"Зарплата викладачів вищих навчальних закладів взагалі мізерна, що змушує їх постійно шукати підробітку, відволікатися від наукової роботи. Це відкидає Україну на узбіччя цивілізації. Тому ми підтримуємо протести, анонсовані профспілками освітян. Слід закласти в держбюджет-2019 мінімальну зарплату для освітян у розмірі 7,7 тисячі гривень. А середня зарплата повинна бути на рівні 11 тисяч гривень. Це реально зробити найближчим часом", – резюмував Шахов.

Нагадаємо, у вересні-жовтні цього року профспілкові організації педагогів заявили про підготовку акцій протесту з вимогою підвищити зарплати. Так учителя в Києві зібрали 50 тис. підписів під зверненням до уряду. У той же час місцева влада звинуватила уряд у недофінансування субвенції на підтримку освітніх установ. Міністр освіти Лілія Гриневич пояснила, що в бюджеті наступного року відсутні кошти в обсязі 110 млрд грн на збільшення зарплат вчителям.