ua en ru

У Сеймі Литви закликали Угорщину припинити погрози Україні через закон про освіту

У Сеймі Литви закликали Угорщину припинити погрози Україні через закон про освіту Фото: український і литовський прапори (flickr.com/Lietuvos Respublikos Seimas)

Відповідне звернення ініціював колишній прем'єр Литви

Депутати литовського Сейму звернулася до уряду Угорщини, щоб підтримати прийнятий Україною закон "Про освіту". Про це повідомляє видання Delfi.

Так, відповідне звернення ініціював колишній прем'єр Литви Андрюс Кубілюс, зокрема, його підписали 37 представників Сейму, в тому числі голова парламентського Комітету з європейських справ Гедімінас Кіркілас і голова Комітету у закордонних справах Юозас Бернатонис.

"Ми неприємно здивовані й навіть шоковані ультимативними заявами угорського уряду з погрозами заблокувати зближення України з ЄС або НАТО, якщо Україна не змінить за бажанням Угорщини свій новий закон про освіту, в якому обумовлена специфіка освіти осіб, які належать до національних меншин", - наголошується в заяві.

У ньому говориться, що увагу сусідніх з Україною країни до українського Закону про освіту не дивує, однак дивують "висунуті владою Угорщини ультиматуми Україні з погрозами країні геополітичними наслідками, з погрозами тим, що Угорщина буде блокувати зусилля України з інтеграції в ЄС".

В документі зазначено, що такі ультиматуми Угорщини категорично неприйнятні, зовсім не європейські і тим більше незрозумілі, коли це походить від однієї з держав Центральної Європи.

Нагадаємо, в середині жовтня глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна і Угорщина мають намір спільно працювати над імплементацією закону "Про освіту".