ua en ru

Мережа "Ельдорадо" відмовилася від боротьби з контрабандною та контрафактною продукцією в Україні

Сьогодні, 11 грудня, Держспоживінспекція, рітейлери та імпортери електро - побутової техніки, серед яких «Фокстрот» , Comfy , Bosch- Siemens, Indesit, Gorenje, Samsung Electronics, Delonghi і Philips об'єднали зусилля для боротьби з контрабандною та контрафактною продукцією в Україні.

«Ми підписали меморандум «Про взаєморозуміння між Державною інспекцією з питань захисту прав споживачів і компаніями- імпортерами та розповсюджувачами електро- побутової техніки для боротьби з контрафактною і контрабандною продукцією на споживчому ринку України, - повідомив глава Держспоживінспекції Сергій Орєхов на спільному брифінгу з учасниками ринку електро - побутової техніки в середу.

«Велика кількість контрафактної та контрабандної продукції на українському ринку представляє сьогодні серйозну проблему. Ця продукція завдає шкоди не тільки державному бюджету. Неякісна електроніка і побутова техніка загрожують здоров'ю і життю українців. Тому наше спільне завдання звести кількість контрафакту і контрабанди до мінімуму» , - заявив Орєхов.

Слід зазначити, що єдиною великою національною торговою мережею, яка відмовилася підписувати меморандум, стала «Ельдорадо». «Ми не можемо похвалитися одностайністю. Ми відмовляємося підписувати якісь документи. Ми маємо в своєму розпорядженні вичерпні докази незаконності маніпуляцій Держспоживінспекції, дії якої завдали шкоди нашій мережі», - сказав представник власника «Ельдорадо».

Таку позицію торговельної мережі "Ельдорадо" в Держспоживінспекції оцінили як не бажання включитися в боротьбу з присутністю на ринку контрофактной продукції та вести чесний, прозорий бізнес.

Сергій Орєхов пов'язує такий крок «Ельдорадо» з приписами Держспоживінспекції. Він нагадав, що ще в грудні 2012 року інспекція наказувала мережі «Ельдорадо» зняти з реалізації 211 найменувань товарів в одному з київських магазинів. Це рішення інспекції «Ельдорадо» оскаржила в суді. У липні 2013 року суд вирішив, що інспекція прийняла правомірне рішення. Водночас у листопаді 2013 інспекція повторно виявила ту ж продукцію, яка була заборонена.

«Це наштовхує на те, що в «Ельдорадо» щось не так із законністю товару і бізнесу», - зазначив Орєхов.

Як повідомлялося, в листопаді 2013 Держспоживінспекція оштрафувала торгову мережу «Ельдорадо» за реалізацію продукції, що не відповідає нормам, на суму понад 103 млн грн.