ua en ru

Серйозних об'єктивних економічних чинників тиску на курс гривні немає, - експерт

Нинішня ситуація на валютному ринку сформована виключно психологічними факторами внаслідок політичної нестабільності в країні. Про це заявив заступник голови наглядової ради "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін.

Він також зазначив, що поточна економічна ситуація далеко не така важка, як під час кризи 2008-2009 рр., коли гривня за лічені місяці девальвувала в два рази.

Щоб зараз стабілізувати ситуацію на валютному ринку, вважає банкір, НБУ повинен посилити моніторинг діяльності банківських установ, а також звернути увагу на "схемні" фінансові операції з валютою, які здійснюються в інтересах тіньового сектора - він зараз формує значну частку попиту на валюту.

Експерт вважає, що і регулятор і самі банки повинні встановити жорсткий контроль за курсоутворенням на ринку - про це йшлося на зустрічі банкірів з керівництвом НБУ.

"Зайшла розмова про більш щільний контроль з боку банків, тому що ситуація, коли ранкові котирування банки виставляють вищими за вечірні - це типовий розгін ситуації. Це штучний розгін ситуації, від якого ми всі програємо. Тому я думаю, що більш жорсткий моніторинг банків необхідний, і він принесе результати", - розповів банкір.

Він також зазначив, що в країні необхідно досягти політичної стабілізації, а також призначити повноцінний уряд. У такому випадку можна впевнено прогнозувати стабілізацію і на валютному ринку.

"Звичайно, в ідеалі має нормалізуватися політична ситуація. Якщо вона вирівняється, то ситуація автоматично нормалізується і на валютному ринку" , - упевнений банкір.