ua en ru

Сербія почала підготовку до будівництва своєї ділянки газопроводу "Південний потік"

Сербія почала підготовку до будівництва своєї ділянки газопроводу "Південний потік". Про це заявив Президент Сербії Томіслав Ніколіч на зустрічі з Президентом Росії Володимиром Путіним в рамках візиту до РФ, повідомляє "Росія 24".

Нагадаємо, в січні 2008 р. Росія і Сербія підписали міжурядову угоду щодо проекту "Південний потік". У листопаді 2009 р. була зареєстрована спільна проектна компанія South Stream Serbia AG. Частка "Газпрому" в компанії складає 51%, частка "Сербіягаз" - 49%. Остаточне інвестиційне рішення за проектом "Південний потік" прийнято 29 жовтня 2012 р. на загальних зборах акціонерів South Stream Serbia AG.

21 лютого 2013 р. Сербія схвалила закон про надання сербській ділянці "Південного потоку" статусу національного проекту. Росія профінансує будівництво сербської ділянки газопроводу, виділивши 1,7 млрд євро. Кошти повернуться з розрахунку тарифу за транзит.

Вартість проекту "Південний потік" оцінюють в 16 млрд євро, з яких 10 млрд євро підуть на будівництво морської ділянки газопроводу по дну Чорного моря. Загальна вартість проектів "Південний коридор" і "Південний потік" складе майже 40 млрд дол.

Читайте також: Будівництво "Південного потоку" може початися в кінці 2013 р., - Міллер