ua en ru

Сербія погрожує застосувати війська для захисту своїх громадян у Косові

Сербія погрожує застосувати війська для захисту своїх громадян у Косові Фото: Томіслав Ніколич заявив про намір захищати сербів у Косові

Така заява пролунала після зупинки сербського потяга на кордоні з краєм

Офіційний Белград погрожує застосувати війська для захисту сербів у Косові. Про це заявив президент Сербії Томіслав Ніколич після зупинки сербського потяга на кордоні з краєм, передає DW.

"Якщо сербів будуть убивати, ми направимо армію", - заявив Ніколич 15 січня.

Напередодні Сербія після 18-річної перерви збиралася відновити залізничне сполучення з північчю Косова, що й послужило причиною нового загострення між двома країнами. Вранці 14 січня з центрального вокзалу Белграда відправився придбаний у Росії і пофарбований у кольори сербського прапора потяг, вагони якого зовні були розписані гаслом "Косово - це Сербія" різними мовами. Всередині вагони прикрасили зображеннями ікон із косовських сербських православних монастирів.

Потяг мав доїхати до міста Косовська Мітровіца на півночі Косова, населеному переважно сербами, проте після різкої реакції косоварів сербський прем'єр-міністр Александар Вучич розпорядився зупинити його перед кордоном. Потяг на кордоні зупинили албанські поліцейські за наказом президента Косова Хашима Тачі. Обидві сторони мотивували свої рішення намаганням запобігти зіткненням.

Приштина закликала втрутитися і Європейський Союз. Уповноважена косовського уряду щодо переговорів із Сербією Едіта Тахір заявила, що відновлення залізничного сполучення доводить, що Сербія має намір дестабілізувати Косово.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Сербія зупинила рух свого потягу в бік Косова.