ua en ru

У вересні слідчі можуть втратити повноваження щодо розслідування справ Майдану, - Горбатюк

У вересні слідчі можуть втратити повноваження щодо розслідування справ Майдану, - Горбатюк Фото: Сергій Горбатюк (РБК-Українга/Віталій Носач)

У зв'язку зі створенням ДБР буде створено департамент процесуального керівництва

Уже з вересня 2018 року слідчі прокуратрури можуть втратити повноваження по розслідуваннях справ Майдану через положення про Державне бюро розслідувань (ДБР). Про це на брифінгу у п'ятницю, 20 квітня, повідомив директор департаменту спеціальних розслідувань Генералної прокуратури України (ГПУ). Сергій Горбатюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Про загрози, які несе створення ДБР у розслідуванні злочинів, які веде наш департамент, а саме у розслідуванні злочинів, вчинених під час протестних акцій...Законодавчі норми такі: слідчі нашого департаменту втрачають повноваження з початку діяльності ДБР, але не пізніше 5 років (з 20 листопада 2017 року). З того часу слідчі прокуратури втратили можливість реєструвати нові провадження. Якщо ми зараз виявимо якийсь злочин, то не зможемо його зареєструвати", - сказав Горбатюк.

Водночас, за його словами, завершувати початі провадження слідчі можуть ще два роки, а в перехідних положеннях Конституціі записано, що слідчі прокуратури департаменту спецрозслідувань втрачають повноваження з моменту початку діяльності ДБР.

"Загроза така пряма існує. Фактично з вересня місяця слідчі прокуратрури можуть втратити повноваження по розслідуваннях справ Майдану, бо Конституція про це говорить. Інша частина - відсутність гарантій слідчим прокуратури", - зазначив Горбатюк.

За його словами, у зв'язку зі створенням ДБР буде створено департамент процесуального керівництва.

"Зараз перед нами питання чи продовжувати вести справи, чи подавати документи до ДБР. Я особисто не можу дати гарантій. Одинадцять наших слідчих подавали документи на конкурс ДБР. У зв'язку зі створенням Бюро також буде створено департамент процесуального керівництва. Є ідея, щоби виділити з нашого департаменту відділ процесуального керівництва прокурорів і підпорядкувати їх ГПУ. Найгірше, що керівництво ГПУ не намагається це обговорювати з нашим департаментом. Підводячи підсумок, хотілося б сказати, що законодавець не займається регламентацією перехідного періоду. Це звичайно являє загрозу розслідуванням злочинів Майдану", - додав Горбатюк.

Він також підкреслив, що по справах Майдану надано дозвіл на початок заочного досудового розслідування щодо шести посадовців.

"Уже щодо шести посадових осіб судом надано дозвіл на початок заочного досудового розслідування у справах Майдану", - резюмував Горбатюк.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України направила Франції запит про екстрадицію організатора "тітушок" часів Майдану Армена Саркісяна.