ua en ru

У Сенаті США ухвалили резолюцію про визнання Росії спонсором тероризму

У Сенаті США ухвалили резолюцію про визнання Росії спонсором тероризму Фото: у Сенаті США прийняли резолюцію про визнання Росії спонсором тероризму (Getty Images)

Комітет Сенату США з міжнародних відносин схвалив резолюцію про включення Росії в список країн, які підтримують тероризм.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Голос Америки".

Як пояснив сенатор-республіканець Кріс Кунс, остаточне рішення про визнання Росії державою, що спонсорує діяльність терористів, у зв'язку з незаконним вторгненням на територію України, має бути прийнято адміністрацією Джо Байдена.

Резолюція комітету закликає адміністрацію зробити це, але фактично Росія поки не визначена як держава-спонсор тероризму, сказав сенатор Кунс.

"Немає сумнівів у тому, що Росія на чолі з Володимиром Путіним є державою-спонсором тероризму. Те, що він зробив, віддавши наказ йти на Україну, було терористичним актом. Він військовий злочинець, і на ньому лежить відповідальність за кожен злочин, який було скоєно від його імені", - сказав Джеймс Ріш, сенатор-республіканець від штату Айдахо.

На думку Ріша, на загальному голосуванні в Сенаті Резолюція "отримає значну кількість голосів".

Держдеп вносить до списку країн-спонсорів тероризму держави, які, на думку держсекретаря, неодноразово надавали підтримку терористичним актам по всьому світу. Санкції, які накладаються на такі держави, містять обмеження на отримання допомоги від США, заборона на експорт і продаж продукції оборонного призначення, заходи контролю за експортом товарів подвійного призначення, різні фінансові та інші обмеження.

На цей час в список внесені чотири держави: Куба, Північна Корея, Іран і Сирія.

Резолюція про визнання Росії державою-спонсором тероризму в американський Сенат подали демократ Річард Блументаль і республіканець Ліндсі Грем. Росія може стати п'ятою країною в цьому списку.

Раніше голова Палати представників Ненсі Пелосі висловила підтримку резолюції під час зустрічі з делегацією українських парламентаріїв. Перед голосуванням за постанову в Сенаті, спочатку її розгляне комітет у закордонних справах.

До цього президент США Джо Байден заявив, що президент Росії Володимир Путін не планує зупинятися тільки на Україні. Якби НАТО не відреагувало, війна і хаос загрожували б всій Європі.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.