ua en ru

У Сенаті США пропонують 1 млрд доларів на захист ЄС від російських енергоресурсів

У Сенаті США пропонують 1 млрд доларів на захист ЄС від російських енергоресурсів Фото: Сенат США (twitter.com/UKRintheUSA)

Законопроект покликаний надати США "нові інструменти для боротьби зі згубним впливом РФ"

У Сенаті США запропонували виділити 1 млрд доларів на фінансування європейських енергетичних проектів, щоб знизити вплив Росії на країни Європи. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на повідомлення на сайті члена підкомітету із зовнішніх зв'язків сенату по Європі і регіонального співробітництва в галузі безпеки Кріса Мерфі.

Зокрема, в Сенаті представлений двопартійний законопроект, основною метою якого є "боротьба з російським впливом і допомога в забезпеченні енергетичної безпеки" країнам Європи. Його автори - глава підкомітету із зовнішніх зв'язків американського Сенату по Європі і регіональному співробітництву в галузі безпеки, республіканець Рон Джонсон і член того ж підкомітету, демократ Кріс Мерфі.

Згідно з повідомленням на сайті Мерфі, проект під назвою "Закон про європейську енергетичну безпеку і диверсифікації" покликаний надати Штатам "нові інструменти для боротьби з згубним впливом Росії, а також посприяти створенню нових економічних можливостей у країні і за кордоном".

Також наголошується, що РФ використовує своє панування на енергетичному ринку, щоб підірвати західні інститути і встановити в країнах ЄС більш поступливі, податливі уряди, які не зможуть або не захочуть протистояти Росії або її президенту Володимиру Путіну.

З огляду на це сенатори пропонують виділити додатково 1 млрд доларів для "стимулювання інвестицій державного та приватного секторів" в європейські енергетичні проекти. На думку авторів проекту, така ініціатива допоможе диверсифікувати поставки енергії до Європи і "знизити вплив Росії на регіон".

Нагадаємо, раніше місія США в Європейському союзі заявила, що "Північний потік-2" (Nord Stream 2) підриває стабільність у Європі, зокрема, загальну енергетичну безпеку, надаючи Росії ще один інструмент політичного стримування європейських країн, особливо України ".

Як писало РБК-Україна раніше, глава правління "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що постачання газу в країни Європи по газопроводу "Північний потік-2" можуть початися з 1 січня 2020 року.