ua en ru

Сенат затвердив Вікторію Нуланд на посаді представника США в ЄС

Сенат США затвердив кандидатуру Вікторії Нуланд, висунуту Президентом Бараком Обамою, на посаду повноважного представника США в Європейському Союзі, передає Associated Press. Голосування проводилося без обговорення.

У 2012 р. відповідальні особи в адміністрації Барака Обами прийняли рішення скористатися тезами, висунутими Нуланд у якості публічного пояснення нападу на консульство США в р. Бенгазі (Лівія), в ході якого був убитий посол Крістофер Стівенс. Коли була оприлюднена версія, що посол був убитий в ході заворушень, викликаних протестом проти антиісламського відеоролика, республіканська фракція в сенаті звинуватила адміністрацію в тому, що та намагалася ввести в оману конгрес і американський народ, навмисно зменшивши значимість терористичного акту в Лівії перед президентськими виборами. Цей епізод коштував ймовірної кар'єри держсекретареві Сюзан Райс, в той час повноважному представнику США в ООН.

52-річна Вікторія Нуланд має за плечима довгу дипломатичну кар'єру. Вона обіймала низку важливих посад, у тому числі повноважного представника США в НАТО, а також прес-секретаря Держдепартаменту США. У 1991-1993 рр. вона працювала в посольстві США в Москві, а з 1993 р. по 1996 р. входила в апарат МЗС США, де займалася проблемами Східної Європи, зокрема Росією та її відносинами з розширеним НАТО.