ua en ru

Сенат США обговорює законопроект про введення санкцій відносно Китаю за заниження курсу юаня

Сенат США обговорює законопроект, згідно з яким Китай піддасться санкціям за заниження курсу юаня, передає Associated Press.

Законопроект дозволить владі США накладати компенсаційні мита на товари з тих країн, де для стимулювання експорту навмисно занижується курс національної валюти.

Протягом майбутнього тижня сенату належить прийти до висновку щодо того, чи буде така міра позитивним стимулом для американської економіки або ж приводом для початку торговельної війни з найбільшим партнером країни - Китаєм.

Прихильники законопроекту стверджують, що курс юаня зараз занижений на 40%, що веде до того, що ціни на китайські товари штучно стають меншими, а американські товари надмірно дорожчають. Таким чином, Китай отримує перевагу на світових ринках, а річний показник торговельного дефіциту США через співпрацю з Китаєм постійно зростає (на цей момент він вже досяг 250 млрд дол.).

Крім того, прихильники законопроекту підкреслюють, що якщо китайська валюта підніметься в ціні, американський експорт почне рости, що стане стимулом для створення робочих місць у США, надзвичайно актуального останнім часом.