ua en ru

Сенат Польщі прийняв закон про заборону "бандерівської ідеології"

Сенат Польщі прийняв закон про заборону "бандерівської ідеології" Фото: Сенат Польщі (commons.wikimedia.org)

Скандальний закон направили на підпис президенту Анджею Дуді

Польський Сенат у ніч на 1 лютого 2018 року без поправок прийняв скандальний закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає кримінальну відповідальність за так звану "бандерівську ідеологію", передає TVP.

Повідомляється, що закон підтримали 57 сенаторів в основному від правлячої партії "Право і справедливість", проти виступили 23 сенатора опозиційних сил, ще двоє утрималися. Зазначимо, протягом дня в Сенаті велося обговорення поправок, зокрема, опозиція наполягала на тому, що закон вводить цензуру на дискусії щодо злочинів поляків під час Другої світової війни і погіршує стосунки з іншими країнами.

Також повідомляється, що закон відправлено на підпис президенту Анджею Дуді.

Нагадаємо, 26 січня сейм Польщі прийняв законопроект про заборону "бандерівської ідеології". Закон зокрема стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, які співпрацювали з Третім рейхом під час Другої світової війни та відповідальні за події на Волині і Східній Малій Польщі. На підставі закону можливе відкриття кримінальних справ стосовно осіб, які заперечують провину українських націоналістів за злочини проти поляків.