ua en ru

Сенат Італії висловив довіру новому уряду на чолі з Ренці

Новий глава уряду Італії Маттео Ренці отримав вотум довіри сенату

Новий глава уряду Італії Маттео Ренці (на фото) отримав вотум довіри сенату, передає Reuters. За його програму проголосували 169 сенаторів, 139 парламентаріїв висловилися проти. Ренці став наймолодшим главою уряду в історії країни - йому 39 років.

Проти Ренці проголосували представники партії "Вперед, Італіє", лідером якої є колишній прем'єр-міністр Сильвіо Берлусконі. Підтримала нового главу кабінету міністрів очолювана ним Демократична партія Італії.

До програми нового прем'єра входить зниження податків, звільнення інвестицій у галузі освіти та проведення економічних реформ для розв'язання найбільш гострих проблем економіки.

Ренці обіцяє італійцям стійкий і надійний держбюджет, забезпечити який, за його словами, - "обов'язок покоління перед дітьми, а не Євросоюзом". Ренці планує провести законодавчу, конституційну і судову реформи, а також збільшити число робочих місць.

Ренці став третім поспіль прем'єр-міністром Італії (після Маріо Монті і Енріко Летти), який зайняв пост не після перемоги своєї партії на виборах, а в результаті урядової кризи.

Зазначимо, тиждень тому Президент Італії Джорджіо Наполітано видав лідеру лівоцентристської Демократичної партії Маттео Ренці мандат на формування нового уряду.

Ренці із 2007 р. є членом лівоцентристської Демократичної партії, із 2009 р. - мером Флоренції. Перебуваючи на цій посаді, він розгорнув кампанію з оновлення керівництва партії і притоку молодих функціонерів. Він неодноразово закликав старше покоління політиків дати дорогу новачкам, щоб оздоровити економіку Італії. У 2012 р. він брав участь у "праймеріз" з визначення кандидата від Демократичної партії на парламентських виборах в Італії, проте програв тодішньому голові партії П'єр Луїджі Берсані. У грудні 2013 р. вже сам Ренці був обраний лідером Демократичної партії.

Незважаючи на своє прагнення оновити політичний істеблішмент і провести радикальні реформи, в економіці Ренці дотримується помірно-правих поглядів. З одного боку, він наголошує на важливості скорочення бюрократичного апарату на противагу посилення регулювання. З іншого, він стверджує, що держава має встановити чіткі правила гри для ринку і не втручатися у справи великого бізнесу і фінансового сектора, що традиційно є мішенню для критики лівих.