ua en ru

Семенченко і Соболєв приїхали до Харкова домагатися люстрації прокурора

Семенченко і Соболєв приїхали до Харкова домагатися люстрації прокурора Джерело фото:antikor.com.ua

Народні депутати України Єгор Соболєв і Семен Семенченко приїхали в Харків вимагати люстрації начальника відділу по роботі з кадрами прокуратури області Володимира Сухододубова. Проте Харківський апеляційний адміністративний суд переніс слухання справи щодо правомірності такої люстрації на 2 лютого, передає кореспондент РБК-Україна.

На прес-конференції після засідання депутати заявили, що вважають такі дії судді необґрунтованими і спрямованими на затягування розгляду справи по суті.

"Насправді затягування суддями виконання своєї роботи дуже поганий план. Якщо вони думають, що ми просто приїхали попіаритися і поїдемо далі - такого не буде. Ми просимо весь Харків знову зібратися 2 лютого перед апеляційним судом. Ми правосуддя доб'ємося, будь-яким способом, але правосуддя в Україні буде", - зазначив Єгор Соболєв, коментуючи рішення суду в Харкові.

"Не буду лукавити. Дуже багато добровольчих батальйонів, (їх) командири, згнітивши серце, прийняли рішення спокійно дивитися на людей, які знущаються над законом, які повертаються назад - кримінал, колишні чиновники, які розкрадали народне майно десятиліттями. Вони погодилися на це лише з однієї причини - наша країна у великій небезпеці. Але якщо ми бачимо, що це перетворюється на знущання над людьми, у нас не буде іншого виходу, як діяти будь-якими доступними нам методами... Ми готові діяти будь-яким способом на благо країни, але більшість з нас сподівається, що це вдасться законним чином. Сьогодні те, що я побачив - це знущання над здоровим глуздом", - сказав Семен Семенченко.

Також Соболєв зазначив, що "в Харкові вирішується битва (між) староюсудово-прокурорською системою, яка залишилася після Евромайдана, і людьми, які хочуть очистити владу. Харків і Запоріжжя стали двома містами в Україні, де судді наплювали на закон про люстрацію і своїми рішеннями поновили на посадах вже люстрованих осіб. Якщо ми не можемо діяти за законом, то ми будемо знову діяти так, як почали рік тому, на Грушевського... Ми будемо ініціювати перенабор суддів України заново при наявності політичної згоди парламенту і змін до Конституції".

Народні депутати і члени "Люстрационного комітету" запросили громадських активістів і волонтерів Харкова взяти участь у новому судовому засіданні по справі Суходубова. За словами Семенченко, участь у засіданні можуть також прийняти члени Асоціації ветеранів АТО.

19 січня народні депутати України Єгор Соболєв і Семен Семенченко зустрілися з в. о. прокурора Харківської області Артемом Степановим з метою з'ясувати позицію прокуратури по цій справі. За словами Степанова, прокуратура виконала вимоги Закону України "Про очищення влади", звільнивши 23 жовтня 2014 року Суходубова з займаної ним посади. Однак згодом на підставі рішення Харківського окружного адміністративного суду від 24 листопада Сухододубов був 25 листопада відновлений на посаді, після чого прокуратура подала апеляцію на рішення суду.

"За цей час по рекомендації (Суходубова) жоден працівник не був прийнятий на роботу», - зазначив Артем Степанов.

Як повідомили кореспонденту РБК-Україна в Харківському апеляційному адміністративному суді, перенесення справи був викликаний залученням прокурора Харківської області Юрія Данильченка третьою стороною.

Візит у Харків народних депутатів, участь в якому взяли волонтери і бійці добровольчого батальйону "Донбас", що супроводжували Семенченко, пройшов без силових конфліктів.

Нагадаємо, 16 січня в р. Кременець (Тернопільська обл.) невідомі особи в балаклавах кинули в сміттєві баки двох місцевих суддів в рамках акції "Проти явного беззаконня і свавілля представників органів державної ради і силових структур".