ua en ru

Сьогодні Україна вшановує пам'ять загиблих українських військовослужбовців

Сьогодні Україна вшановує пам'ять загиблих українських військовослужбовців Фото: представники влади вшановують пам'ять українських захисників 29 серпня (t.me/Denys_Smyhal)
Автор: РБК-Украина

У суботу, 29 серпня, в Україні відзначають перший в історії День пам'яті захисників України, які віддали життя в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Перші особи країни вшанували українських військовослужбовців. Також свої промови опублікували відповідні відомства. Детальніше про це - в матеріалі РБК-Україна.

Президент Володимир Зеленський у своїй промові закликав не забувати імена загиблих воїнів, які захищали український суверенітет.

"Сьогодні дуже важливий день для історії України. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять героїв України, які захищали кордон, суверенітет і територіальну цілісність. Ми не повинні забувати цей день, не повинні забувати кожне ім'я, яке сьогодні звучало...", - сказав президент.

Заява Президента України Володимира Зеленського до Дня пам'яті захисників України.

Заява Президента України Володимира Зеленського до Дня пам'яті захисників України.

Опубліковано Офіс Президента України Субота, 29 серпня 2020 р.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль згадав події в полях під Іловайськом на Донбасі у 2014 році, коли загинули сотні українських військовослужбовців.

"29 серпня 2014 року стала трагічною сторінкою в історії України. В страшних боях, що розгорнулися на соняшникових полях під Іловайськом, загинули сотні наших захисників, ще більше отримали поранення, а десятки пропали безвісти. Але завдяки міцному характером і героїзму українцям вдалося прорватися крізь лещата ворога. З вдячністю ми схиляємо голову перед ними. Герої не вмирають", - зазначив глава уряду.

Сьогодні Україна вшановує пам'ять загиблих українських військовослужбовців

Фото: представники влади вшановують пам'ять українських захисників 29 серпня (t.me/Denys_Smyhal)

Голова Верховної ради Дмитро Разумков зазначив, що Україна зробить все можливе, щоб жертви загиблих військових не були марними.

"За цей рік, на жаль, фотографій на Стіні пам'яті захисників України стало більше, і це велика втрата і горе як для сімей, так і для держави.
Найменше, що ми можемо зробити - це вшанувати пам'ять тих, хто віддав життя за Україну. Ми завжди їх пам'ятати та зробимо все можливе, щоб їхня жертва не була марною й Україна відстояла свою територіальну цілісність і суверенітет. Світла пам'ять!", - заявив він.

Сьогодні Україна вшановує пам'ять загиблих українських військовослужбовцівФото: представники влади вшановують пам'ять українських захисників 29 серпня (facebook.com)

Міністерство оборони описало хід заходу в Залі Пам'яті, де були присутні президент Володимир Зеленський, Міністр оборони Андрій Таран, начальник Генерального штабу Збройних Сил генерал-лейтенант Сергій Корнійчук, представники керівництва оборонного відомства та Генштабу ЗС України, військовослужбовці та гості.

"В ході заходу озвучили прізвища 223 військовослужбовців, загиблих в цей день в різні роки в результаті російської агресії на сході України. Прізвище кожного полеглого воїна вшанували ударом Дзвону Пам'яті та салютом зі стрілецької зброї, який є обов'язковим елементом військових почестей", - йдеться в повідомленні.

Сьогодні Україна вшановує пам'ять загиблих українських військовослужбовців

Фото: прізвище кожного полеглого воїна вшанували ударом Дзвону Пам'яті та салютом зі стрілецької зброї (mil.gov.ua)

Також під час церемоніалу відбулося вручення державних нагород. Також нагороди з рук президента отримали родичі полеглих героїв.

У Службі безпеки України повідомили, що за час російської агресії проти України загинули 25 співробітників спецслужби, захищаючи країну.

"Захищати країну - наш обов'язок. Ми будемо робити це завжди! І одночасно - поважати кожного, хто загинув за Україну. У День пам'яті захисників поділяємо траур з сім'ями наших Героїв. Пам'ятаємо! Герої не вмирають!", - йдеться в повідомленні.

Захищати країну — наш обов'язок. Ми будемо робити це завжди! І водночас – шанувати кожного, хто загинув за Україну. У День пам'яті захисників розділяємо скаргу з батьківщинами наших Героїв. Пам'ять пам'ятаємо! Герої не вмирають! полковник Олександр Аніщенко капітан Геннадій Біліченко полковник Юрій Возний полковник Денис Волочаєв позаштатний працівник оперативного підрозділу Андрій Галущенко майор Тимур Гетманський підполковник Ігор Горбенко підполковник Андрій Боргів прапорщик Юрій Журавльов полковник Дмитро Каплунов підполковник Олег Коваленко полковник Андрій Кузьменко майор Михайло Лібрук майор Руслан Лужевський капітан Віктор Мандзик полковник Руслан Муляр полковник Віталій Петренко капітан Олександр Петрищук майор Анатолій Ткаченко підполковник Олег Ткаченко старший лейтенант Олександр Ткачов полковник Олександр Хараберюш підполковник Сергій Ширков підполковник Володимир Шкіра старший прапорщик Марк Шпак

Опубліковано Служба безпеки України П'ятниця, 28 серпня 2020 р.

У штабі операції Об'єднаних сил закликали згадати всіх, хто віддав життя за свободу і незалежність України.

"Серцем згадаємо всіх, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України. Хто честь свою і гордість за державу навіки зберіг...
29 серпня - це день, коли кожен українець повинен подякувати полеглим захисникам за мир в наших будинках і проявити повагу, схиливши голову під час хвилини мовчання", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час виступу до Дня незалежності заявив, що день пам'яті захисників України буде щороку 29 серпня.

"З метою гідного вшанування їх пам'яті мною підписаний указ про встановлення Дня пам'яті захисників України, що полягли в боротьбі за незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність України, і святкування його щорічно 29 серпня", - зазначив президент.

Дата 29 серпня пов'язана з пам'яттю про Іловайську трагедію 2014 року, коли після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом на Донбасі. Бойовики та російські військові обстріляли коридор, по якому за домовленістю повинні були виходити українські захисники. За офіційними даними українських правоохоронців, в результаті розстрілу українських військовослужбовців під Іловайськом загинуло 366 осіб, 429 були поранені.