ua en ru

Сьогодні іноземний капітал не цікавиться українськими активами, - Медведчук

Через нестабільну ситуацію в Україні іноземного інвестора не цікавлять українські активи, а вибирати вектор інтеграції потрібно з результатом для економіки, а не під конкретних олігархів. Таку думку висловив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Політик нагадав, що інвестиції приходять в країну зі стабільною економікою, нормальним бізнес-кліматом, незалежною судовою владою і відсутністю корупції: "Заяви європейських чиновників про те, що достатньо підписати Угоду про асоціацію з ЄС - і інвестиції поллються в Україну рікою, крім саркастичного сміху у мене нічого не викликають".

На питання про можливе поглинання українського бізнесу російським капіталом після вступу України до Митного союзу, Медведчук відповів наступне: "Мене менше всього цікавить чийсь бізнес. Важливо, як буде розвиватися економіка України". Політик зазначив, що українські олігархи хочуть бути своїми в Європі, але при цьому заробляти гроші в Митному союзі. "Немає нічого дивного в тому, що Митний союз захищає свій простір, свого виробника. Яка різниця, хто купив заводи? Важливо, що вони залишилися в нашій країні".

Якби Україна підписала Договір про зону вільної торгівлі з країнами ЄС, упевнений політик, багато підприємств, що належать українським олігархам, просто припинили б своє існування. "Тому що продукція, яка прийде із Заходу, природно, витіснить наші товари, які не витримають конкуренції, а це призведе до безробіття, зростання цін".

Медведчук зізнався, що його дуже здивувала заява Жозе Мануеля Баррозу про відкриття європейського ринку за Договором про зону вільної торгівлі відразу ж, тоді як українського тільки через 15 років. "Виявляється, не тільки наші чиновники і опозиціонери не читали Угоду про асоціацію, але і пан Баррозу. Бо 77,6% товарних груп митних зборів для ввезення імпорту в Україну скасовується відразу після підписання Договору. Баррозу про це не знав?", - обурюється політик і додає, що уважно вивчив усі ризики і загрози, яке несе Україні асоційоване членство в ЄС.

"Ми уважно вивчили документ, вивчили всі ризики і загрози, які несе Україні асоційоване членство і Зона вільної торгівлі з Євросоюзом, розгорнули в суспільстві активну дискусію з приводу геополітичного вибору. Якби ті, хто примітивно лобіював євроінтеграційну політику, своєчасно прочитали цей документ, то багато що склалось по-іншому", - резюмував Медведчук.