ua en ru

Сьогодні річниця катастрофи малайзійського Boeing 777 на Донбасі

Сьогодні річниця катастрофи малайзійського Boeing 777 на Донбасі Фото: Місце аварії Boeing 777

У результаті авіакатастрофи загинули 298 осіб

Сьогодні перша річниця катастрофи пасажирського Boeing 777 (Боїнга 777) авіакомпанії Malaysia Airlines, яка сталася 17 липня 2014 р. на Донбасі в зоні проведення антитерористичної операції (АТО).

Тоді загинули всі 298 чоловік (283 пасажири і 15 членів екіпажу), що знаходилися на борту авіалайнера. Більшість загиблих були громадянами Нідерландів (192 особи). Також загинули громадяни Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Бельгії, Німеччини, Філіппін, Канади та Нової Зеландії.

Очікується, що сьогодні місце аварії Boeing в річницю відвідають більше 100 журналістів. Також на місце трагедії прибудуть родичі загиблих.

Нагадаємо, літак Boeing 777 (Боїнг 777) був збитий в другій половині дня 17 липня в районі села Грабово на сході Донецької області України недалеко від міста Торез, біля кордону з Луганською областю.

Українська влада відразу ж оголосила, що Boeing був збитий проросійськими бойовиками. Ті, при цьому, заперечували свою причетність до катастрофи малазійського авіалайнера.

В цей же день в РНБО України також допустили, що літак був збитий з території Росії.

Міжнародне співтовариство також поклало відповідальність за трагедію на бойовиків так званої Донецької народної республіки (ДНР). А прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт безпосередньо звинуватив у катастрофі Boeing 777 Росію.

На даний момент основною версією катастрофи є те, що літак був збитий ракетою "земля-повітря", запущеною російськими диверсантами або проросійськими бойовиками з території, яка підконтрольна бойовикам ДНР, за допомогою самохідного ЗРК "Бук" М1, доставленого туди з РФ.

Попередній звіт про причини катастрофи був опублікований на сайті Ради безпеки Нідерландів 9 вересня 2014 р. Міжнародна група слідчих встановила, що Boeing над Донбасом був пошкоджений об'єктами ззовні. Згідно зі звітом, немає жодних підтверджень того, що крах було викликано технічною несправністю або діями екіпажу.

15 липня 2015 р. Малайзія внесла до Радбезу ООН проект резолюції про трибунал по краху Boeing (Боинга). При цьому Президент Росії Володимир Путін поспішив заявити, що такий трибунал передчасний.

16 липня 2015 р. в СБУ повідомили, що група з розслідування трагедії Boeing прийме рішення про винних до кінця 2015 р.