ua en ru

Сьогодні дев'ята річниця Помаранчевої революції

Сьогодні в Україні відзначають дев'яту річницю Помаранчевої революції. До цього свято відзначалося на державному рівні, як День свободи. Свято було затверджено указом Президента в 2005

Сьогодні в Україні відзначають дев'яту річницю Помаранчевої революції. До цього свято відзначалося на державному рівні, як День свободи. Свято було затверджено указом Президента в 2005 р.

У грудні 2011 року Президент України Віктор Янукович скасував святкування Дня свободи, об'єднавши його з Днем соборності. День соборності та свободи тепер відзначається 22 січня.

День свободи був затверджений указом Президента в 2005 р. і відзначався в Україні щорічно 22 листопада, в день початку Помаранчевої революції 2004 р.

Нагадаємо, що після того, як 21 листопада 2004 року Центральна виборча комісія України оголосила попередні результати президентських виборів, згідно з якими (з розривом 3 %) переміг нинішній Президент України Віктор Янукович.

Прихильники Віктора Ющенка і більшість іноземних спостерігачів вважали, що команда Януковича сфальсифікувала вибори. Через кілька тижнів Верховний Суд України визнав, що визначити переможця не представляється можливим і 26 грудня призначив переголосування , на якому з розривом у 8 % переміг Віктор Ющенко. 23 січня ]2005 р. Віктор Ющенко прийняв присягу Президента України.