ua en ru

Сьогодні День скорботи і пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни

Сьогодні День скорботи і пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни Фото: жителі Москви слухають оголошення Молотова про напад Німеччини на СРСР

74 роки тому німецька армія вторглася на територію СРСР/УРСР і почалася Велика Вітчизняна війна

Сьогодні, 22 червня, в Україні, Білорусії та Росії відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни.

74 роки тому, 22 червня 1941 р. німецька армія вторглася на територію СРСР/УРСР. Саме ця дата є початком Великої Вітчизняної війни.

В цей день, в 4:00 імперський міністр закордонних справ Йаохім Ріббентроп вручив радянському послу в Берліні ноту про оголошення війни. Рано вранці 22 червня 1941 р. після артилерійської і авіаційної підготовки німецькі війська перейшли кордон СРСР. Вже після цього, в 5:30 ранку посол Німеччини в СРСР Вернера Шуленбург з'явився до народного комісара закордонних справ СРСР В'ячеслава Молотова і зробив заяву, зміст якого зводився до того, що радянський уряд проводив підривну політику в Німеччині та окупованих нею країнах, проводив зовнішню політику, спрямовану проти Німеччини, і "зосередив на німецькому кордоні всі свої війська в повній бойовій готовності". Заява закінчувалося такими словами: "Тому фюрер наказав німецьким збройним силам протистояти цій загрозі всіма наявними в їх розпорядженні засобами". У той же день війну СРСР оголосили Італія та Румунія, а Словаччина - 23 червня.

22 червня в 12:00 дня Молотов виступив по радіо з офіційним зверненням до громадян СРСР, повідомивши про напад Німеччини на СРСР і оголосивши про початок вітчизняної війни.

В цей же день румунські та німецькі війська форсували Прут на кордоні з Україною, а також спробували форсувати Дунай, проте радянські війська дали їм відсіч і навіть захопили плацдарми на румунській території. Але вже липні-вересні 1941 р. румунські війська за підтримки німецьких військ, що окупували всю Бессарабію, Буковину і межиріччі Дністра і Південного Бугу.

Уже з 23 червня була оголошена мобілізація військовозобов'язаних 14 віків (1905-1918 років народження) в 14 військових округах з 17.

В Україні День скорботи і вшанування пам'яті жертв встановлено напередодні 60-ої річниці початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років згідно з указом Президента України "Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні" від 17 листопада 2000 року № 1245/2000.

За приблизними підрахунками, війна забрала життя кожного п'ятого українця.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 р. Верховна Рада України визначила 8 травня Днем пам'яті і примирення жертв Другої світової війни.

Таким чином тепер день пам'яті і примирення українці відзначають одночасно з більшістю країн Європи і союзників.

"Прийняття проекту закону сприятиме консолідації українського народу, належного увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та вшанування її жертв, а також відновлення та збереження національної пам'яті Українського народу про Другу світову війну 1939-1941 рр.", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.