ua en ru

Сьогодні 77 річниця розстрілів євреїв у Бабиному Яру

Сьогодні 77 річниця розстрілів євреїв у Бабиному Яру Фото: Бабин Яр (wikipedia.org)

Перші розстріли в урочищі Бабин Яр відбулись у вересні 1941 року

У вересні 1941 року в урочищі Бабин Яр у Києві відбулись перші масові розстріли, переважно євреїв, здійснені німецьким окупаційним командуванням. Президент України Петро Порошенко висловив співчуття з приводу трагічної дати на своїй сторінці у Facebook.

"Бабин Яр - місце вічного спокою жертв кривавого нацистського молоха. Ця страшна подія ніколи не зітреться з нашої пам’яті, нестерпним болем відгукуючись у наших серцях. У серцях кожного, хто розуміє - ніколи знову не може повторитися на землі подібний злочин, який забрав життя більше ста тисяч українців, євреїв, ромів та представників інших народів", - написав Порошенко.

Сьогодні 77 річниця розстрілів євреїв у Бабиному Яру

Зазначимо 27-28 вересня 1941 року на стінах будинків, огорожах і стовпах Києва з'явилися оголошення з текстом українською, російською і німецькою мовами: "Всі євреї міста Києва і його околиць повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 години ранку на ріг Мельникової і Дегтярівської вулиць (біля кладовища). Взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо. Хто з євреїв не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний. Хто з громадян проникне в залишені квартири і привласнить собі речі, буде розстріляний".

За даними історика, провідного наукового співробітника Музею історії Києва, відповідального секретаря Громадського комітету для вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру Віталія Нахмановича, за весь час німецької окупації у Бабиному Яру були розстріляно близько 100 тисяч людей, з них євреїв до 70 тисяч.

Нагадаємо, влада Києва підписала 16 березня 2018 року з керівниками профільних державних структур Меморандум про співпрацю в створенні на території столиці Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".