ua en ru

SEC може подати в суд на S&P за несумлінне рейтингування одного з докризових синтетичних боргових інструментів

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) попередила рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) про те, що розглядає можливість подачі цивільного позову у зв'язку з рейтингами, присвоєними S&P одному з синтетичних боргових інструментів 2007 р. Про це сьогодні повідомила компанія McGraw- Hill Cos., якій належить S&P.
Як наголошується в повідомленні, SEC не виключає, що рейтингове агентство порушило федеральне законодавство про цінні папери при рейтингуванні випуску облігацій, забезпечених борговими зобов'язаннями (CDO), відомого як Delphinus CDO 2007-1. Регулятор може ініціювати цивільне судочинство, результатом якого може стати штраф або вилучення на користь держави доходу, отриманого S&P від ​​рейтингування даного інструменту.
S&P співпрацює з комісією з усіх питань, пов'язаних з випуском Delphinus CDO 2007-1, зазначено в повідомленні McGraw-Hill.
Нагадаємо, що американські регулятори давно пред'являють претензії глобальним рейтинговим агентствам (крім S&P, це Moody's Investors Service і Fitch Ratings), вважаючи, що ці фірми почасти спровокували світову фінансову кризу 2008 р., так як невиправдано завищували рейтинги паперів CDO, що набули поширення до кризи. Рейтингові агентства заперечують свою провину, заявляючи, що їх намагаються зробити "козлами відпущення", тоді як основна вина лежить на інвесторах, які втратили адекватне сприйняття ризиків, і на фінансових регуляторах, які "прогавили" паростки кризи.
Минулого місяця S&P "відзначилося" тим, що вперше в історії знизило суверенний кредитний рейтинг США на один щабель з найвищої позначки AAA. Влада США різко розкритикувала дане рішення S&P, звинувативши агентство у необ'єктивності.