ua en ru

Собівартість виробництва молока в агрохолдингах на 7% перевищує середньоукраїнські показники, - УКАБ

Собівартість виробництва молока в агрохолдингах за 2013 р. на 7% перевищила середньоукраїнські показники, при цьому холдингам належало 30% молока, виробленого в сільськогосподарських підприємствах України.

Собівартість виробництва молока в агрохолдингах за 2013 р. на 7% перевищила середньоукраїнські показники, при цьому холдингам належало 30% молока, виробленого в сільськогосподарських підприємствах України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

За результатами дослідження "Найбільші агрохолдинги України 2014" в минулому році агрохолдинги справили 760 тис. т молока. Рівень технічної ефективності в даних підприємствах був вище в порівнянні з іншими виробниками, однак і витрати на виробництво були великими. Середньорічна продуктивність корів у холдингах в минулому році склала 5270 кг, тоді як середні надої в сільськогосподарських підприємствах України були на рівні 4853 кг. Виробничі витрати в розрахунку на одну корову в холдингах в середньому склали 15,33 тис. грн в рік, тоді як показник по Україні був на рівні 13,22 тис. грн.

"Таким чином, виробництво молока в агрохолдингах продемонструвало більш низьку економічну ефективність з різних причин. Одні підприємства мали високу собівартість молока внаслідок попередніх інвестицій в цей напрямок, які ще не окупилися. Інші холдинги мають у своїй структурі застарілі тваринницькі комплекси, виробництво молока на яких є низькорентабельним. Молочне скотарство для таких підприємств фінансується як непрофільний актив і є певною соціальною ініціативою для підтримки села", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

За її словами, в умовах економічної кризи зараз важливо оптимізувати виробництво молока на всіх підприємствах, щоб мінімізувати втрати сектора.

Нагадаємо, за даними УКАБ, імпорт молочної продукції в Україні за останні 7 місяців зменшився на 2% до 114 млн дол.