ua en ru

Здача іспиту з української мови в рамках ЗНО в 2014 р. може стати необов'язковою

У 2014 р. наявність обов'язкового для всіх напрямів підготовки сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з української мови та літератури може стати нормою не для всіх Вузів. Про це пише "Дзеркало тижня. Україна".

Університети, які мають статус дослідницьких, отримують право визначати перелік конкурсних предметів не залежно від переліку, наведеного для кожної спеціальності в умовах прийому до внз. Вони можуть вибрати його на власний розсуд з числа тих, за якими проводиться тестування.

У попередні роки в конкурсний бал вступника зараховувалися бали сертифіката ЗНО з трьох предметів. Їх обирали з переліку, наведеного для кожної спеціальності в Додатку №1 до умов прийому. Першим і обов'язковим для всіх напрямів підготовки був сертифікат ЗНО з української мови та літератури.

Найближчим часом Міністерство освіти має затвердити Умови прийому у вищі навчальні заклади на 2014 р. Це своєрідна "Конституція" вступної кампанії. На її основі кожен вищий навчальний заклад розробляє власні правила прийому.
І в цьому проекті умов немає чітко прописаного вимоги щодо того, чи повинні ці університети вимагати сертифікат про знання державної мови.