ua en ru

Рахункова палата: В Україні відсутня інформація про рух 32 млн дол. в рамках проектів боротьби з корупцією.

В Україні протягом 2008-2009 рр. реалізуються міжнародні проекти з протидії корупційним явищам на загальну суму майже 32 млн дол., але інформація про рух цих коштів в Україні відсутня, повідомляє Рахункова палата. Так, ні Мінфін, ні Держказначейство використання цих коштів взагалі не контролюють, зазначає відомство.

За даними Рахункової палати, міжнародну допомогу отримують і нею розпоряджаються одні державні структури, а працюють і розробляють законодавство абсолютно інші. "Витративши 32 млн дол., де-юре, систему антикорупційного законодавства на сьогодні в Україні не створено", - зазначають у відомстві.

Крім того, чимало законодавчих документів передбачають боротьбу лише з наслідками тінізації економіки та корупції, а не з причинами цих явищ. У більшості випадків українське законодавство створює благодатне підґрунтя для здійснення корупційних дій як у стосунках влади, так і бізнесу. В першу чергу це стосується законодавства у сфері державних закупівель. За 1,5 року Рахункова палата надіслала до Генпрокуратури більше 30 рішень за підсумками контрольно-аналітичних заходів з очевидними корупційними ознаками, але реакція відсутня, підкреслюють у відомстві.