ua en ru

Рахункова палата: Надходження до держбюджету України від приватизації у 2009 р. становили 8,3% або 814,2 млн грн від передбачуваної суми.

Надходження до держбюджету України від приватизації в 2009 р. становили 8,3% або 814,2 млн грн від передбачуваної суми. До такого висновку дійшла Рахункова палата України, проаналізувавши звіт Фонду державного майна України (ФДМУ) про роботу та хід виконання Державної програми приватизації у 2009 р., повідомляє прес-служба Рахункової палати.
Більше ніж 8,9 млрд грн, які повинні були стати у 2009 р. одним із джерел стабілізації економічної ситуації в країні, до бюджету так і не надійшли.
Згідно з висновками аудиторів, до такої ситуації призвела насамперед відсутність Державної програми приватизації на звітний період, через що процеси приватизації у 2009 р. відбувалися за умов недостатнього законодавчого врегулювання.
Також Мінпаливенерго України, незважаючи на доручення Кабміну, впродовж року не передало ФДМУ необхідних пакетів документів для приватизації 15 обленерго.
У свою чергу ФДМУ не скористався своїми виключними повноваженнями у сфері продажу об'єктів малої приватизації, внаслідок чого річний план виконано лише на 68%.
Через те, що Кабмін, всупереч вимогам законодавства, не забезпечив у 2009 р. системного проведення в державі передприватизаційної підготовки, заходи з підготовки до продажу виконано лише щодо 15,1% від передбачених для цього державних підприємств. Таким чином, на думку аудиторів Рахункової палати, невиконання заходів з підготовки цих підприємств до продажу може створити перешкоди для їх приватизації у 2010 р.