ua en ru

Рахункова палата зазначила недосконалість механізму інформування ФДМУ про об'єкти держвласності

Рахункова палата зазначила недосконалість існуючого механізму інформування Фонду державного майна України (ФДМУ) про об'єкти держвласності, про відсутність у нього повноважень для впливу на управлінські органи у разі неподання ними інформації про об'єкти державної власності. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Звіт про роботу ФДМУ на реалізацію завдань Державної програми приватизації у 2012 р. в цілому достовірно висвітлює результати виконання Фондом його функціональних обов'язків щодо забезпечення надходження коштів до держбюджету і виконання Державної програми приватизації.

Такий висновок зробила Колегія Рахункової палати за результатами щорічного аналізу відповідного звіту ФДМУ.

Аналіз показав, що законодавча та нормативно-правова база у сфері приватизації державної власності в 2011-2012 рр. суттєво оновлена ​​і вдосконалена. Зокрема, на початку 2012 р. прийнята Державна програма приватизації на 2012-2014 рр., а також набув чинності Закон України "Про фонд державного майна України". Внесено зміни до п'ять законів, що стосуються різних аспектів приватизації, дія одного - скасовано. Отже, врегульовано і вирішено більшість проблем приватизації, накопичених у попередні роки.
Протягом 2012 р. від приватизації об'єктів державної власності до державного бюджету ФДМУ перераховано 6,76 млрд грн. Аналізом встановлено, що в 2012 р. фонд забезпечив надходження від оренди державного майна в сумі 1 млрд 61,6 млн грн, а дивідендів - 575,3 млн грн. Планові завдання було виконано на 127,7% і 208,4% відповідно, що забезпечило додаткові надходження до державного бюджету за цими джерелами - 530,8 млн грн.

Аудитори зазначили: процес приватизації підприємств, на яких бюджетними коштами в 2012 р. здійснена передприватизаційна підготовка, є довготривалим, і це не сприяло виконанню плану надходження коштів від приватизації до бюджету і може зумовити необхідність повторної оцінки їхніх активів, тобто - додаткові витрати бюджетних коштів.

Окремі міністерства і відомства протягом 2012 р. не надавали ФДМУ пропозицій з передприватизаційної підготовки підприємств, які перебувають у сфері їх управління. Запропоновані для приватизації в 2013 р. підприємства не користуються попитом, є непривабливими і малоліквідними, тому не зможуть забезпечити в 2013-2014 рр. надходження задекларованих сум до державного бюджету.

У 2012 р. фонд провів великий обсяг роботи з оновлення даних і ведення Єдиного реєстру об'єктів державної власності. Однак повноти обліку майна, що перебуває у власності держави, фонд не забезпечив через неналежну роботи окремих центральних органів виконавчої влади, інших суб'єктів управління об'єктами державної власності.

Нагадаємо, Україна за 6 міс. 2013 р. отримала від приватизації держмайна 173 млн грн.