ua en ru

Рахункова палата: Мінвуглепром у 2008-2009 роках і І півріччі 2010 р. провалив реалізацію заходів з підготовки до закриття шахт Донбасу

Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету на заходи з підготовки до ліквідації вугледобувних та вуглепереробних підприємств у Донецькій і Луганській обл. За результатами перевірки встановлено, що Мінвуглепром у 2008-2009 рр. і І півріччі 2010 р. провалив реалізацію заходів з підготовки до закриття шахт Донбасу, повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Робота здійснювалася незадовільно, внаслідок чого жодне з вугільних підприємств не передане до ліквідації та не закрито у визначені Кабміном терміни.

Мінвуглепром фактично самоусунувся від контролю за своєчасним і в повному обсязі виконанням заходів із підготовки шахт до закриття. Через нехтування міністерством своїми прямими функціональними обов'язками мільйони бюджетних коштів, призначених на зазначені цілі, використовувалися з грубими порушеннями чинного законодавства і неефективно.

В результаті протягом 2008 р. - 1 півріччя 2010 р. понад 200 млн грн бюджетних коштів використані не за цільовим призначенням. Крім того, незаконно списано державного майна на суму понад 5 млн 230 тис. грн, допущено затоплення обладнання й устаткування більш як на 15 млн грн, розкрадання майна - на суму близько 0,5 млн грн.

Шахти "Північна", "Куйбишевська", ім. Д.С. Коротченка, які є державними підприємствами і підлягають закриттю, використали кошти державного бюджету в загальній сумі понад 32 млн грн не за цільовим призначенням (тобто не на підготовку до ліквідації), а на поточну господарську діяльність.

Аудитом встановлено, що Мінвуглепром при формуванні бюджетного запиту на 2008, 2009 і 2010 рр. в порушення норм Бюджетного кодексу не подавав Мінфіну належних обґрунтувань щодо обсягів фінансувань, що призвело до суттєвого завищення потреби в державних коштах, які спрямовувалися на підготовку до ліквідації неприбуткових шахт.

В одному з висновків колегії Рахункової палати зазначається, що є нагальна потреба в розробленні та прийнятті нової державної програми на наступні роки, яка відповідала б сучасним вимогам галузі.