ua en ru

Рахункова палата: Міноборони незаконно створило госпоб’єднання для торговельного посередництва

Рахункова палата провела аудит ефективності виконання державними підприємствами Міністерства оборони замовлень в інтересах Збройних Сил України та використання переданого їм у господарське відання військового майна. Колегія Рахункової палати наголосила, що запроваджена у Міноборони система управління діяльністю підпорядкованих держпідприємств була неефективною, оскільки переважно спрямовувалася не на організацію виробництва, будівництва, ремонту або надання послуг для потреб Збройних Сил, а на невиправдані структурні зміни системи управління. Міністерством незаконно були утворені господарські об'єднання у вигляді концернів, фактична діяльність яких звелася до торговельного посередництва. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"Незаконно створені Міноборони концерни - це той прошарок, що заважає отримувати звітність про використання бюджетних коштів і дозволяє безконтрольно відчужувати майно. Вони створювалися не для управління майном, а для зухвалої приватизації та запровадження корупційних схем безконтрольного використання держпідприємств", - підкреслив голова Рахункової палати Валентин Симоненко.

Палата відзначила, що відсутність обґрунтованої економічної політики і концепції розвитку відомчої промисловості призвела до того, що кошти, які військові підприємства отримували від реалізації переданого до їхніх статутних фондів майна, використовувалися на поточні потреби заводів замість модернізації виробництва та впровадження новітніх технологій для ефективного виконання замовлень в інтересах Збройних Сил України.

Переважна більшість відомчих підприємств Міноборони у своїй діяльності організовували незаконний розпродаж державного (військового) майна. Аудитори акцентували увагу на збитковій діяльності понад 50% працюючих підприємств, на фактах розпродажу і розбазарюванні військового майна на суму понад 110 млн грн.

Зокрема, ДП МОУ "УАТК" незаконно, за відсутності затвердженого фінансового плану, використало 32 млн грн, отриманих від продажу основних фондів, на покриття власних господарських витрат, чим завдало державі збитків в особливо великих розмірах.

Знищено або припинено роботу 68 суб'єктів господарювання, що перевищує третину від наявної кількості держпідприємств Міноборони. У той час як наявне у Збройних Силах України озброєння та військова техніка перебувають у критичному стані і потребують ремонту або заміни на нові види, виробничі потужності переважної більшості ремонтних підприємств завантажені менш ніж на третину.

Єдине підприємство в Україні, спроможне ремонтувати головні двигуни більшості кораблів Військово-Морських Сил, - ДП МОУ "Феодосійський судномеханічний завод" доведено до банкрутства, а ДП МОУ "Балаклавський судноремонтний завод "Металіст" торік взагалі припинило діяльність.

ДП "ЦВС Ялтинський" внаслідок незаконного розпродажу державного майна на 36 млн грн припинило основну діяльність і як санаторій не може надалі забезпечувати лікування військовослужбовців.

Як зазначалося на Колегії, недолуга політика керівництва Міноборони фактично призвела до знищення ДП МОУ "Білоцерківський військторг". Ще у 2010 р. підприємство надало Міноборони послуги з харчування військовослужбовців на суму 130 млн грн, але було доведене до банкрутства, а прибутковий бізнес віддано комерційній структурі, яка незаконно використовувала виробничі потужності державного підприємства.

За висновком колегії Рахункової палати, Міноборони виявилося нездатним забезпечити реформування підпорядкованих держпідприємств та ефективно, в інтересах обороноздатності держави, управляти власною виробничою базою.