ua en ru

Рахункова палата: Держзакупівлі у 2010 р. та І половині 2011 р. здійснювались неефективно

Конкурентне середовище, відкритість і прозорість сфери державних закупівель у 2010-му та І півріччі 2011 року не забезпечувалися, а передбачені на цю мету кошти державного бюджету використовувалися неефективно і нераціонально. Такий висновок зробила колегія Рахункової палати за результатами розгляду матеріалів відповідного аналізу, передає прес-служба відомства.

Основна проблема, що не усувається протягом багатьох років, - це багатомільярдні втрати бюджету через проведення неконкурентних процедур при здійсненні державних закупівель товарів, робіт і послуг. У 2010 році лише 29% державних коштів планувалося використати за конкурентними процедурами, решту - за процедурою закупівлі в одного учасника та/або з обмеженою участю.

У результаті вартість договорів, укладених торік поза конкурентною процедурою, досягла майже 63 відсотків від загальної вартості всіх закуплених державою товарів, робіт і послуг. Аудитори Рахункової палати встановили, що середня вартість закупівлі, здійсненої у 2010 році на конкурентних засадах, становила 1,5 млн грн, а закупівлі, проведеної не на конкурентних засадах, - 51 млн грн. Вказане свідчить, що поза межами законодавчого поля здійснюються закупівлі на багатомільйонні суми, а з дотриманням норм законів - лише тендерні процедури на незначні суми.