ua en ru

В СБУ заявили, що у них зараз не залишилося співробітників, які працювали в КДБ

В СБУ заявили, що у них зараз не залишилося співробітників, які працювали в КДБ Фото: Андрій Когут

Відкриття архівів про радянську агентуру не завадило роботі спецслужб європейських країн

В Службі безпеки України на даний момент вже не залишилося людей, які працювали в Комітеті державної безпеки (КДБ) Радянського Союзу. Про це заявив керівник архіву Служби безпеки України Андрій Когут в інтерв’ю "Еспресо TV".

"Зараз і де-юре, і де-факто в СБУ вже не залишилося людей, які працювали в КДБ, а цю незрозумілу тяглість треба перервати. Зараз є закон, документи відкрито, але треба йти далі. Треба дати СБУ можливість розвиватися як сучасній спецслужбі, яка орієнтується на кращі європейські практики. І моє особисте враження, що це робиться", - сказав Когут.

Керівник архіву СБУ додав, що досвід Польщі, Німеччини чи Угорщини показує, що попри те, що там відкрили документи про радянську комуністичну агентуру, це не перешкодило спецслужбам цих країн працювати.

"З іншого боку - якщо ми говоримо про бачення того, чи вважати сучасну СБУ продовжувачкою традицій, то дуже важливо, щоб ці архіви були повністю відкриті і навіть передані з відання силових структур до абсолютно нового цивільного архіву, який би займався їх дослідженням", - відзначив Когут.

Нагадаємо, у СБУ розповіли, які архіви КДБ в Україні зазнали найбільшої чистки. В СРСР було видано спеціальний наказ для чистки документів.