ua en ru

У СБУ розповіли, які архіви КДБ в Україні зазнали найбільшої чистки

У СБУ розповіли, які архіви КДБ в Україні зазнали найбільшої чистки Фото: Андрій Когут

В СРСР було видано спеціальний наказ для чистки документів

У Службі безпеки України розповіли, що архіви Комітету державної безпеки (КДБ) в Україні зазнали найбільшої чистки в кінці 1980-х років, документи в цей період цілеспрямовано знищувались. Про це заявив керівник архіву Служби безпеки України Андрій Когут в інтерв’ю "Еспресо TV".

"Чим більше вглиб історії ми йдемо - тим більше документів збереглося. Чим ближче до кінця 80-х - тим менше збережених документів. Це пов’язано з тим, що наприкінці 80-х років, маючи приклади того, як розвивалася ситуація в так званих соціалістичних країнах Центральної Європи, коли було захоплено архіви Штазі, коли в інших країнах архіви комуністичних спецслужб переходили до рук демократичної опозиції, в Союзі почали готуватися до цього", - повідомив Когут.

Він додав, що в СРСР було видано спеціальний наказ для чистки документів.

Також керівник архіву повідомив, у який період в архіві збереглося найбільше документів.

"Було видано в 1990 році спеціальний наказ №00150, який передбачав проведення чистки документів. На жаль, це була не перша чистка, а остання з проведених, тому не все збереглося. Парадокс, але ми зараз маємо більше документів про події Другої світової війни чи Великого терору, ніж про події 80-х років. Але те, що збереглося, все ж таки дає можливість досліджувати і бачити, як розвивалася ситуація в Радянському Союзі", - відзначив Когут.

Нагадаємо, 22 грудня 2016 року повідомлялося, що Кабмін планує створити відкритий архів КДБ.