ua en ru

СБУ затримала розвідгрупу, збирала інформацію для російських спецслужб

Служба безпеки України ліквідувала в Донецькій області злочинну групу з числа терористів "ДНР", яка вербувала бойовиків для збройних бандформувань і збирала інформацію про сили антитерористичної операції.

Служба безпеки України ліквідувала в Донецькій області злочинну групу з числа терористів "ДНР", яка вербувала бойовиків для збройних бандформувань і збирала інформацію про сили антитерористичної операції. Про це йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

"Контррозвідка Служби безпеки України ліквідувала на Донеччині злочинну групу з числа терористів "ДНР", яка за завданням офіцерів ГРУ ГШ ЗС РФ вербувала бойовиків для збройних бандформувань і збирала інформацію про сили АТО. Передані групою розвідувальні дані російські військові використовували для нападів на українські позиції", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що троє затриманих членів групи передавали безпосередньо російським розвідникам відомості про місця розташування військової техніки, українські блокпости, особовий склад і озброєння підрозділів ЗСУ.

Співробітники СБУ затримали організатора цієї розвідувально-диверсійної групи, громадянина України 1965 р.н. на прізвисько "Михей", який особисто вербував найманців і був зв'язковим з російськими офіцерами. Повідомляється, що на зв'язку з росіянами була громадянка 1972 р.н. на прізвисько "Чорна вдова", яка в травні організовувала так званий "референдум" в Маріуполі. У складі групи вона збирала розвідувальну інформацію та відомості про місцевих жителів, готових до диверсійної роботи і виконання завдань по дестабілізації обстановки в населених пунктах.

За інформацією СБУ, розвідувальні дані по організації охорони морського кордону України, українських військових в Маріуполі та Новоазовську збирав керівник однієї з обласних державних структур, відомий терористам "ДНР" і російським офіцерам як "Рибак".

Встановлено, що затримані причетні до збройних нападів на військову частину і міське управління міліції в Маріуполі в травні. СБУ інформує, що в рамках кримінального провадження за ч.1 ст. 111 (державна зрада) КК України здійснюються оперативно-слідчі дії.