ua en ru

СБУ: рішення про затримання Вишинського буде прийнято по завершенню обшуків

СБУ: рішення про затримання Вишинського буде прийнято по завершенню обшуків Фото: Кирило Вишинський (facebook.com-SkolaMolodogoPolitikа)

Вишинський через Сербію отримував від РФ 52 тис. євро на місяць для підривної діяльності проти України

Рішення про затримання журналіста "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського буде прийнято по завершенню обшуків. Про це у ході брифінгу заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

"По завершенню обшуків буде прийнято рішення про затримання Вишинського у подальшому з ним будуть проводитися слідчі дії", - заявив представник СБУ, зазначивши, що Вишинському інкримінують державну зраду.

"Нами був встановлений громадянин України Кирило Вишинський, який керівництвом МІА "Россия сегодня" був призначений керівником українського представництва цього мас-медіа. Ним було зареєстровано низку юридичних осіб в тому числі і ТОВ "Інтерселект", яке діє під брендом "РИА Новости Украина". Така форма була побудована свідомо, щоб приховати механізми фінансування, які йшли з Росії, і саму співпрацю між "Новости Украина" та "Россия сегодня", - повідомив Кононенко.

Кононенко також зазначив, що Вишинський через Сербію отримував від Російської Федерації 52 тис. євро на місяць для проведення підривної діяльності проти України.

"Установлено і задокументовано, що Вишинський отримав завдання у 2014 році виїхати до Криму для підривної діяльності. Саме він і підконтрольні йому журналісти виготовляли матеріали, які виправдовували анексію Криму, а також "приєднання" Криму до Росії. По поверненню до Києва Вишинський на чолі ще кількох журналістів розгорнув діяльність по підтримці ЛНР/ДНР. За це він отримував щомісячно 53 тис. євро для проведення цієї діяльності. Кошти заходили з території Сербії. Це були підстави для проведення обшуків", - зазначив Кононенко.

Крім того, у СБУ повідомили, що до уповноваженої Верховної ради України з прав людини Людмили Денисової звернувся її російський колега з проханням захистити права громадянина РФ Кирила Вишинського.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ виявила у журналіста Вишинського паспорт РФ.