ua en ru

СБУ викрила групу чиновників на рейдерських захопленнях земель Київської області

СБУ викрила групу чиновників на рейдерських захопленнях земель Київської області Ілюстративне фото (УНІАН)

Зловмисники перереєстрували понад 200 земельних ділянок на території області

У Київській області Служба безпеки України (СБУ) викрила групу державних реєстраторів, які незаконно перереєстрували понад 200 земельних ділянок на території області. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-центр СБУ.

Повідомляється, що для незаконної діяльності організатори створили фіктивне реєстраційне підприємство "Путрівське" на території Васильківського району, але фактично реєстрація ділянок відбувалася за різними адресами в Києві.

"Механізм рейдерського заволодіння нерухомістю передбачав внесення державними реєстраторами фіктивного підприємства недостовірних відомостей у державний реєстр. Організатори та безпосередні виконавці угоди, зокрема, без згоди власників, відчужували земельні ділянки, об'єкти нерухомості та корпоративні права, використовуючи незаконно отримані ключі доступу з електронним цифровим підписом до Держреєстру", - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що зловмисники використовували фіктивні рішення судів, підроблені документи, печатки, бланки і штампи підприємств, установ, організацій різних форм власності та судів.

"Захоплення чужого майна здійснювалося як в інтересах третіх осіб, так і на користь учасників організованої групи. Усвідомлюючи неминучість свого викриття, організатори рейдерських захоплень періодично знищували реєстраційні справи і почали процес ліквідації КП "Путрівське", - йдеться в повідомленні.

Фігурантам справи повідомили про підозру у вчиненні низки злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366 (службова підробка) і ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Нагадаємо, раніше СБУ заблокувала в столиці рейдерське захоплення нерухомості загальною вартістю 25 мільйонів доларів. Зловмисники незаконно вносили дані до Державного реєстру, використовуючи електронні ключі доступу до реєстру.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що у Києві СБУ викрила колишніх і діючих правоохоронців на незаконному стеженні. Вони прослуховували бізнесменів на замовлення їх конкурентів, залучаючи знайомих з правоохоронних органів.