ua en ru

СБУ звільнить від кримінальної відповідальності колишнього "міністра ДНР"

СБУ звільнить від кримінальної відповідальності колишнього "міністра ДНР" Ілюстративне фото (facebook.com/Игорь Иванов)

Зловмисник брав участь в організації псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Донбасу

В результаті спецоперації контррозвідки Служби безпеки України з тимчасово окупованої території Донецької області виведено колишнього "міністра культури та туризму" терористичної організації "ДНР" Юрія Лекстутеса. Про це йдеться у повідомленні прес-служби СБУ.

Як повідомляється, правоохоронці встановили, що мешканець Донецька у травні 2014 року приєднався до незаконних збройних формувань.

Зазначається, що перебуваючи у лавах так званої "народної ради ДНР" він під кураторством спецслужб РФ брав участь в організації псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Донбасу.

Також чоловік займався формуванням самопроголошених "органів влади та управління".

"Після проведення "референдуму" поплічник терористів обіймав посаду "в.о. міністра культури та туризму ДНР". При цьому він неодноразово відвідував територію Росії для виступів на пропагандистських телеканалах та зустрічей з кураторами. Згодом так званий "міністр" покинув "політичну" діяльність та займався підприємництвом у тимчасово окупованому Донецьку", - йдеться у повідомленні.

В СБУ зазначають, що у липні 2018 року він виявив бажання скористатися Програмою СБУ "На тебе чекають вдома", у зв’язку з чим звернувся до української спецслужби.

"Чоловік повідомив про свою участь у діяльності терористичної організації "ДНР", а також факти безпосередньої причетності РФ до окупації окремих районів Донбасу та іншої протиправної діяльності в Україні", - додали в прес-службі відомства.

У рамках відкритого кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

Зазначимо, Служба безпеки України в рамках спеціальної програми "На тебе чекають вдома" здійснює заходи щодо повернення на підконтрольну Україні територію та звільнення від кримінальної відповідальності громадян, які добровільно відмовилися від участі у незаконних збройних формуваннях (НЗФ) т.зв. "ДНР/ЛНР".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Луганській області співробітники Служби безпеки України затримали колишнього "командира взводу" незаконних збройних формувань "ЛНР".

Мешканець Сєвєродонецька у 2014 році приєднався до незаконних збройних формувань. Озброєний гранатометом та ручним кулеметом Калашникова, він був серед нападників на Луганський прикордонний загін та військову частину Національної гвардії України.

Раніше, 5 серпня 2018 року, військовослужбовці Національної гвардії України зі складу об'єднаних сил затримали та передали співробітникам Національної поліції двох осіб за підозрою у співпраці із незаконним збройним формуванням "ДНР".